nieuws

Feyenoord City moet 30 miljoen euro goedkoper

Projectontwikkeling

De plannen voor de gebiedsontwikkeling rondom het nieuwe stadion van Feyenoord in Rotterdam moeten fors worden aangepast.

Feyenoord City moet 30 miljoen euro goedkoper
Feyenoord City

De bouwkosten vallen 30 miljoen euro hoger uit en Feyenoord wil niet dat de totale begroting van 365 miljoen wordt overschreden. Daarom moet er opnieuw naar het ontwerp van het nieuwe onderkomen van Feyenoord worden gekeken. Volgens verantwoordelijk wethouder Adriaan Visser (D66) betekent dat niet dat de nieuwe Kuip per se soberder wordt. ‘Het betekent keuzen maken’, zo hield hij een verontruste gemeenteraad 6 september 2018 voor.

De stijging van de bouwkosten zijn volgens Feyenoord City, de projectorganisatie van het nieuwe stadion, vooral terug te voeren op de inflatie. De kosten in de bouw stijgen veel harder dan voorzien. Alleen al in 2018 is de inflatie in deze sector al 7 procent, terwijl Feyenoord City gerekend had met dat percentage tot 2023, zegt Feyenoord City.

De financiering van het nieuwe stadion is ook nog niet rond. Om die te krijgen is Feyenoord City afhankelijk van een positief oordeel van de International Stadia Group (ISG) over de commerciële haalbaarheid van het nieuwe stadion. Deze ISG is in grote lijnen positief, maar plaatst wel enkele kritische kanttekeningen bij de plannen. Daarom moeten plannenmakers terug naar de tekentafel, zo zei Visser.

Het nieuwe stadion maakt deel uit van een grote gebiedsontwikkeling in Rotterdam Zuid. Er komen scholen, winkels en huizen, kantoren en sportcomplexen. In totaal is die ontwikkeling begroot op 1,5 miljard euro, waarvan Rotterdam 135 miljoen euro betaalt. De stad neemt onder meer voor 48 miljoen euro aandelen in het nieuwe stadion. Ontwikkelaar AM is geselecteerd voor de ontwikkeling van de eerste woningen rondom het nieuw te bouwen stadion.

Reageer op dit artikel