nieuws

Corporatiedirecteur luidt noodklok over woningproductie

Projectontwikkeling

Woningcorporatie De Key uit Amsterdam is met duizend nieuwbouwwoningen per jaar een van de actiefst bouwende corporaties van Nederland. Directeur Leon Bobbe vreest echter dat hij op rem moet staan, meldt Cobouw.

Corporatiedirecteur luidt noodklok over woningproductie
Studentenwoningen van De Key in Amsterdam.

Weinig corporaties die zoveel woningen bouwen als Woningstichting De Key op dit moment. ‘Een bouwexplosie’, zegt  Leon Bobbe, directeur-bestuurder met 35 jaar ervaring in de volkshuisvesting.  ‘We bouwen elk jaar gemiddeld duizend woningen of meer en hebben zo’n vijfduizend woningen in de pijplijn. De Key (37.000 woningen) is goed voor 15 procent van de Amsterdamse bouwproductie.’ Nog nooit in het 150 jarige bestaan werd zoveel gebouwd.

Toch is Bobbe bezorgd. De vraag is: hoe lang houdt zijn corporatie het bouwtempo vol? Amsterdam schreeuwt om veel en veel meer woningen, maar De Key stevent af op een bouwstop. ‘Onze bouwambitie dreigt vermorzeld te worden tussen Den Haag en Amsterdam’, zegt de corporatiedirecteur.

Bobbe somt op: de verhuurdersheffing, die met de stijgende WOZ-waardes steeds groter wordt, de vennootschapsbelasting die de positieve resultaten afroomt. ‘We gaan richting de vijf maanden huur die we gewoon inleveren, elk jaar wordt dat maar meer wat naar Den Haag gaat. En elk jaar wordt het moeilijker om je bouwproductie te halen.’

Sinds het nieuwe college komt daar een dwangmaatregel bij.  ‘Verkoop van sociale corporatiewoningen wordt alleen nog bij hoge uitzondering toegestaan, staat er in het coalitieakkoord van het GroenLinks/D’66/Pvda/SP-college. ‘Een ogenschijnlijk sympathiek standpunt, maar dodelijk voor de vitale stad en de duurzaamheidsdoelstellingen. Als je de bouwproductie om zeep wil helpen, moeten Den Haag en Amsterdam vooral blijven volhouden wat ze doen, want dan stort hij in. En de energietransitie komt ook niet van de grond.’

Reageer op dit artikel