nieuws

Zonnedek geopend op voormalig CBS-gebouw

Projectontwikkeling

Zonnedek geopend op voormalig CBS-gebouw

CarbonBlue, het parkeerdek bestaande uit 3500 zonnepanelen van bedrijfsverzamelgebouw Carbon6 in Heerlen, is officieel geopend.

De 3500 zonnepanelen produceren circa 35 procent van de benodigde energie in Carbon6, het voormalige CBS-gebouw van 50.000 m2 in Heerlen. De zonnepanelen liggen op een houten constructie, gemaakt van duurzaam hout. Het regenwater dat op het dak valt, wordt gezuiverd met een helofytenfilter. ‘CarbonBlue is een zeer duurzaam project’, vertelt Dirk van der Ven, COO van World of Walas.

‘Dit is een zeer interessant voorbeeld van wat je kunt doen zonder dat je meteen enorme hoeveelheden geld hoeft te investeren’, stelde Jens Bartholmes, Policy Officer van de Europese Commissie, donderdag bij de opening.

Het voormalige hoofdkantoor van CBS huisvest momenteel een community van zo’n 130 huurders. Projectontwikkelaar World of Walas kocht het leegstaande gebouw in 2012.  ‘Het heeft een groot aantal jaar leeg gestaan, maar nu vind je er heel veel ateliers, creatieve industrie, urban farming en meer van dat soort functies. Het overgrote deel zijn kleine tot middelgrote ondernemingen, en daar zit ook de kracht. Er zijn heel veel kruisbestuivingen gaande,’ aldus Van der Ven.

Donderdag werden tevens de deuren geopend van de eerste Dudoc-vestiging in Nederland: Dudoc Parkstad, een platform voor innovatie.

Reageer op dit artikel