nieuws

‘Ondernemers lijden onder herontwikkeling Kijkduin’

Projectontwikkeling

‘Ondernemers lijden onder herontwikkeling Kijkduin’

De Haagse badplaats Kijkduin ondergaat een metamorfose. Voor veel  winkels en horeca op de boulevard is het een zware tijd.

Dat schrijft de Volkskrant. ‘Het is een tranendal. Voor 90 procent van de ondernemers is dit niet te overleven.’

Kijkduin ondergaat een metamorfose, maar nu heeft de boulevard wel iets weg van een spookstadje stelt de krant. Bij aankomst stuit je op een bouwput met twee gele hijskranen. Grote letters op de afzettingen wijzen de weg naar het strand en de boulevard, maar vooral die laatste ligt uit de loop. Je ziet badgasten zoeken, twijfelen, nog eens kijken. Dan besluiten de meesten de boulevard aan zijn lot over te laten.

Dat eist zijn tol. Restaurant Ponderosa sluit per 1 oktober definitief zijn deuren, na 28 jaar. Grieks restaurant Apollo is tijdelijk uitgeweken naar Delft. Het pannekoekenrestaurant is al langer dicht na een huurconflict – de zaak dient nu als schaftkeet voor de bouwvakkers. Vermoedelijk is het eind augustus ook afgelopen met restaurant Altro. Eduard Boot heeft uit protest al sinds februari geen huur meer betaald, maar hij verloor onlangs een rechtszaak die hij had aangespannen tegen de projectontwikkelaar.

Volgens projectontwikkelaar As Roos van FRED Developers zijn echter met ‘de meeste ondernemers goede afspraken gemaakt over de overgangsperiode en als ze willen ook over de nieuwbouw.’ Boot is naar zijn  zeggen niet ingegaan ‘op onze voorstellen voor compensatie en hij vindt de toekomstige locatie te duur en te riskant. Daar hebben we inmiddels een andere ondernemer voor gevonden die wél enthousiast is.’

De nieuwbouw is naar verwachting eind 2022 of in 2023 af. ‘Dit is de enige badplaats in Nederland die in zijn geheel wordt herontwikkeld’, zegt Roos  in de Volkskrant. ‘Die aanpak maakt dit project uniek. Kijkduin zal, anders dan Scheveningen, kleinschalig blijven.’

Ook Roos erkent dat de overgang zwaar valt. ‘Wat ons een beetje is ontglipt, is dat een belangrijke verbindingsweg tussen Scheveningen en Kijkduin ook net nu wordt heringericht door de gemeente. Dat was niet met ons gecommuniceerd. Vooral voor het Haagse publiek is die opbreking een enorme drempel, want zij moeten kruip-door-sluip-door naar Kijkduin.’

Reageer op dit artikel