nieuws

Haags cultuurcomplex kost 31 miljoen meer

Projectontwikkeling

Haags cultuurcomplex kost 31 miljoen meer
Onderwijs- en Cultuurcentrum in Den Haag

Het Onderwijs- en Cultuurcomplex op het Spuiplein in Den Haag gaat 31 miljoen euro meer kosten dan begroot. Het complex wordt bovendien een jaar later opgeleverd dan gepland.

Dat heeft verantwoordelijk wethouder Boudewijn Revis (VVD) op 3 juli bekendgemaakt, berichten Omroep West en het AD. Het vorige stadsbestuur had met VolkerWessels-combinatie Cadanz een maximale bouwsom van 176,6 miljoen euro vastgelegd. Vorig jaar bleek al dat 11,8 miljoen euro meer te worden, waardoor de kosten van het cultuurcomplex opliepen tot 189,2 miljoen. Na ‘harde gesprekken’ en de inschakeling van een onafhankelijk expert is een nieuwe prijs van 210 miljoen afgesproken.

De totale omvang van de deal met de bouwer bedraagt 31 miljoen euro. Daarvan kan 11 miljoen worden gevonden binnen het bestaande bouwbudget. Voor 20 miljoen euro moest nog dekking worden gevonden. Het nieuwe college investeert 20 miljoen extra om het gebouw te verbeteren en 11 miljoen euro om claims van Cadanz te voorkomen. Wethouder Revis gaf aan dat ook Cadanz voor een (onbekend) deel van de extra kosten opdraait.

De oplevering is door de opgelopen vertraging en nieuwe verbeteringen niet na de zomer van 2020 maar na de zomer van 2021. Dat betekent dat het Zuiderstrandtheater in Scheveningen een jaar langer in gebruik blijft. Onder de vorige wethouder Joris Wijsmuller was een verhoging van de bouwkosten niet mogelijk, omdat de leider van de Haagse Stadspartij zijn politieke lot had verbonden aan de maximering op 176,6 miljoen euro. Cadanz, dat de kosten door een groot aantal problemen zal oplopen, kwam daardoor in conflict met het stadsbestuur.

Zo trof de bouwcombinatie holle ruimtes aan in de voormalige parkeergarage onder het complex. Ook trof de bouwer ondergrondse waterlopen, een ‘spaghetti aan gangen’ en asbest aan. Bovendien moest het ontwerp worden aangepast nadat de welstandscommissie kritiek had. Daardoor moest ook aan de kant van de Schedeldoekshaven de gevel worden verfraaid. Als Den Haag de extra kosten niet zou vergoeden, dreigde een gang naar een speciale arbitrageraad of zelfs de rechter, vertelde Revis. Met de nieuwe deal is het conflict nu van de baan, aldus de wethouder.

In totaal wordt het ontwerp op 21 punten verbeterd. Zo wordt de ingang van de fietsenkelder verplaatst: die komt niet meer op straat, maar in het gebouw. Het gebouw is bestemd voor het Koninklijk Conservatorium, Residentie Orkest en Nederlands Dans Theater. Tijdens de presentatie van de nieuwe coalitie op 29 mei, verklaarden Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks nog dat er geen extra geld naar het cultuurcomplex zou gaan.

Reageer op dit artikel