nieuws

Rabo ziet tot 14.000 woningen in leegstaande winkels

Projectontwikkeling

Rabo ziet tot 14.000 woningen in leegstaande winkels

Leegstaande winkels in stedelijk gebied kunnen worden getransformeerd tot maximaal 14.000 woningen. De structurele winkelleegstand zal door de operatie halveren.

Dat schrijven economen van Rabobank in hun Transformatieatlas Retail. Ongeveer 500.000 m2 leegstaande winkelruimte ligt in kansrijke woningmarkten. Met een gemiddelde bruto vloeroppervlakte van 50 tot 100 m2 biedt dat de mogelijkheid om 7.000 tot 14.000 woningen te realiseren in bestaand stedelijk gebied, rekent Rabobank voor.

Nederland heeft 3,16 miljoen vierkante meter leegstaand winkelvloeroppervlak (wvo). Die leegstand is voor 30 procent structureel (langer dan drie jaar) en voor 40 procent langdurig (één tot drie jaar). Zonder ingrijpen neemt de structurele leegstand de komende jaren verder toe, schrijft Rabobank. De woningmarkt kampt daarentegen met een fors tekort. Tijdens de crisis zijn er te weinig nieuwe woningen gebouwd, terwijl de bevolking bleef groeien.

De Transformatieatlas Retail geeft de kansrijkheid van winkeltransformatie per gemeente weer zoals Rabobank die inschat. Net als de winkelleegstand liggen de meest kansrijke gemeenten verspreid over het land. Stedelijke gebieden binnen en buiten de Randstad hebben door de grotere winkelvoorraad over het algemeen een grotere transformatieopgave dan kleinere gemeenten. Grote steden als Den Haag, Eindhoven, Breda, Assen, Roermond, Ede en Veenendaal hebben veel transformatiemogelijkheden. Rotterdam heeft de grootste transformatiepotentie. In de Maasstad staan relatief veel winkels leeg en is het woningmarktperspectief erg gunstig.

Rabobank pleitte er in zijn Vastgoedbericht 2018 al voor de aandacht voor transformatie niet te laten verslappen.

Reageer op dit artikel