nieuws

Vorm en Steenwell kopen grond Oostenburg

Projectontwikkeling

Vorm en Steenwell kopen grond Oostenburg
Amsterdam Oostenburg, Middenstraat en Jacob Bontiusplaats. Beeld: Skyfoto's Rotterdam

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft 36.500 m2 bouwgrond op het Oostenburgereiland in Amsterdam verkocht aan vastgoedontwikkelaars Vorm uit Papendrecht en Steenwell uit Groningen.

Via de vennootschap Stadswerf Oostenburg Ontwikkeling (SOO) gaan de kopers op de kavel ongeveer 450 huur- en koopappartementen bouwen. Ook komen er commerciële ruimten. SOO betaalt het rijk 64 miljoen euro voor het terrein. Het Rijksvastgoedbedrijf levert het perceel bouwrijp op, zodat de bouw snel kan beginnen.

Ruim twintig procent van de 277 huurwoningen is voor de sociale sector. Bijna tien procent wordt middeldure huur. De koopwoningen komen in het midden- en hoge segment. Ongeveer 6.500 m2 is beschikbaar voor bedrijfsruimten. Ook komt er een ondergrondse parkeergarage.

Eerder won Vorm de tender voor kavel 4 en 5 op Oostenburg. Verkoper van die grond was gebiedsontwikkelaar Oostenburg SGN, een dochter van woningcorporatie Stadgenoot.

De gemeente Amsterdam wil dat het voormalige werkeiland nabij het stadscentrum verandert in een stoere stadswijk. In 2023 moet Oostenburg een aantrekkelijk en gevarieerd gebied zijn voor ongeveer 1.500 nieuwe Amsterdamse huishoudens en voor bedrijven. Er lagen al afspraken met de gemeente Amsterdam over de aantallen woningen voor de sociale sector en het middensegment.

Oostenburg werd van 1665 tot 1795 gebruikt als werf door de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Daarna kwam het in eigendom van het rijk.

Reageer op dit artikel