nieuws

Transformatie KPN-gebouw Rotterdam van start

Projectontwikkeling

Transformatie KPN-gebouw Rotterdam van start
Transformatie Binnenrotte 192 Rotterdam

De transformatie van het voormalige automatengebouw van KPN aan de Binnenrotte 192 in Rotterdam gaat medio maart van start.

Dat meldt projectmanager BOAG nu opdrachtgever Frank Hazelzet de aanneemovereenkomst met BIK bouw heeft ondertekend. De begane grond wordt getransformeerd naar horeca, de eerste tot en met vierde verdieping worden bestemd voor wonen.

KPN gebruikt het pand nog als centrale hub voor het telefoon- en datanetwerk in het centrumgebied van Rotterdam. Het gebouw bestaat uit zes bouwlagen inclusief kelder. Na de transformatie behoudt KPN een recht van opstal in een afgeschermd deel van de kelderruimte voor de opstelling van apparatuur.

Een deel van de kelder dat niet gebruikt zal worden door KPN behoort ook tot het transformatieprogramma. Hier komen bergingen en andere ondersteunende ruimten. Het totale huidige gebouw heeft een bruto vloeroppervlakte van ongeveer 4.000 m2, het programma van de transformatie omvat 3.200 m2.

Er worden verschillende duurzaamheidsmaatregelen getroffen. Het gehele dakvlak aan de Binnenrotte-zijde wordt bedekt met zonnepanelen met een hoog rendement. Aan de andere zijde van het schuine dak komen achttien zonnecollectoren. In de kelder worden warmtepompen geplaatst die via een warmtewisselaar de restwarmte van het KPN-apparatuur opvangen. Alle twintig appartementen worden all-electric en krijgen een individuele warmteterugwin-installatie en vloerverwarming. De hele gebouwschil krijgt voorzetwanden met isolatie.

De taak van BOAG was integraal projectmanagement, vanaf het schetsontwerp tot de aanvraag van de omgevingsvergunning en de aanbesteding.

Reageer op dit artikel