nieuws

Lee Towers eerste woningproject Merwe-Vierhavensgebied

Projectontwikkeling

Lee Towers eerste woningproject Merwe-Vierhavensgebied
Herontwikkeling kantorencomplex Europoint in Rotterdam tot Lee Towers

De transformatie van de Marconitorens naar 871 appartementen markeert ook het begin van de omvorming van de Merwe-Vierhavens naar een innovatief woon- en werkgebied. ‘Het gebied moet het de komende tien jaar waarmaken.’

Dat zei Lee Foolen, medeoprichter van City Pads, op 20 maart tijdens de officiële naamgeving van de te realiseren woontorens. ‘De Lee Towers zijn het eerste woningproject in Merwe-Vierhavens. Het is nu nog een rauw gebied met karakteristieke industriële gebouwen. Bewoners hebben straks niet alleen een prachtig uitzicht op Rotterdam Centrum en de havens, maar hebben met het naastgelegen Bigshops Dakpark wel al veel voorzieningen tot hun beschikking. De winkels liggen bovendien onder het 1 kilometer lange en daarmee grootste dakpark van Europa’, aldus Foolen.

Wat wethouder Robert Simons (Stedelijke Ontwikkeling en Integratie) betreft, is het project al geslaagd. ‘Wie wil hier nu niet wonen met dit prachtige uitzicht’, zei hij vanuit de 17e verdieping in de huidige Europoint II-toren, sinds eind 2016 eigendom van TB3 Investments. Europoint III is in november 2016 gekocht door Citypads. Volgens de wethouder van Leefbaar Rotterdam geven de twee Eindhovense ontwikkelaars met de Lee Towers precies invulling aan de Rotterdamse woonvisie.

‘We hebben te weinig woningen in het middensegment van 700 tot 1.000 euro. Ons beleid is hierin te voorzien. Vorig jaar hebben we 1.100 à 1.200 middeldure woningen opgeleverd. Met deze woontorens komen er in een klap 871 middeldure huurwoningen bij. Dat betekent geschikte huisvesting voor 1.500 Rotterdammers.’ De torens blijven eigendom van Citypads en TB3. De definitieve huurprijzen zijn nog niet bekend. Ook de penthouses zullen verhuurd worden. In 2016 leverde City Pads nog 587 appartementen op in Kralingen in het project De Nieuwe Admiraliteit.

De 80.000 m2 grote transformatie draagt ook bij aan de omvorming van de Merwehavens en RDM Rotterdam naar het Rotterdam Innovation District. In dit stadshavengebied realiseren marktpartijen, het Havenbedrijf Rotterdam en de gemeente Rotterdam de komende jaren innovatieve woon- en werkgebieden, waarbij de economische structuur van stad en haven verder versterkt moet worden. De transformatie van de Marconitorens is al in volle gang. Eind 2018/begin 2019 kunnen de bewoners erin terecht.

Overigens is niet Arjen Lubach maar zijn Lee Foolen en Tom Bakkers van TB3 geestelijke vaders van de Lee Towers, bleek uit een anekdote van Foolen. ‘Tom en ik waren op een benefietavond in Eindhoven, waar ook Lee Towers optrad. Na een paar biertjes grapte ik tegen Tom; als jij nou ook een Marconitoren koopt, noemen we ze Lee Towers. Vervolgens hebben we die avond ons plan aan Lee Towers voorgelegd. Hij dacht vast dat we het niet serieus meenden. Maar na het filmpje Netherlands second van Lubach waren we alle drie overtuigd van de nieuwe naam.’

Lee Towers zelf was ontroerd door de eer. ‘Mijn vader is in 1888 geboren, mijn moeder dertig jaar later. Ik schaamde me altijd, omdat we aan de verkeerde kant van de straat woonden. Vroeger thuis hadden we twee gezegdes: een dubbeltje kan nooit een kwartje worden. En: dat is voor ons soort mensen niet weggelegd. Wat ben ik een bevoorrecht mens dat in 2018, het jaar waarin mijn moeder honderd jaar zou zijn geworden, deze prachtige torens naar mij worden vernoemd.’

Reageer op dit artikel