nieuws

Kunstproject opent woongebouw Poort van Toorop Amsterdam

Projectontwikkeling

Kunstproject opent woongebouw Poort van Toorop Amsterdam
Kunstproject Tuin van Toorop bij woongebouw Poort van Toorop, Amsterdam

Woongebouw Poort van Toorop aan de Jan Tooropstraat in het Amsterdam Nieuw West is 29 maart 2018 geopend met de onthulling van een kunstproject.

Het kunstwerk heet Tuin van Toorop en is ontworpen door kunstenaar Edward Clydesdale Thomson. Hij kreeg van de bouwende belegger Wonam de opdracht de binnentuin en het west-terras van het woongebouw Poort van Toorop te realiseren. Het project is met steun van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) tot stand gekomen.

Met zijn ontwerp probeert Clydesdale Thomson verwachtingspatronen te doorbreken. Hij koos voor een tegenstelling tussen het west-terras en de binnentuin, ‘domestic versus wild’. Het west-terras is een landschap met riet, paadjes, zitbanken en stoere sculpturen. De met groen omgeven betonnen heuvel met zitplekken in de binnentuin zorgt voor een verrassingseffect. Doordat de lichte kleuren en golvende lijnen van het gebouw terugkomen in de Tuin van Toorop, ontstaat er een eenheid met de architectuur van het gebouw.

De realisatie van het woongebouw startte eind 2015. De 176 middensegmenthuurwoningen waren alle voor oplevering al verhuurd. Wonam beheert een beleggingsfonds met een vermogen van 250 miljoen euro voor het bouwen van woningen.

 

 

Foto's

Reageer op dit artikel