nieuws

Züblin trekt zich terug uit tender EMA-hoofdkantoor

Projectontwikkeling

Züblin trekt zich terug uit tender EMA-hoofdkantoor

De aanbesteding van de nieuwbouw op de Zuidas voor het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) dreigt uit te lopen op een fiasco. Van de twee enige gegadigden Dura Vermeer en Züblin heeft de laatste zich teruggetrokken.

Dat bevestigt het Rijksvastgoedbedrijf. Op 8 maart zal het Rijk de bouwer van het nieuwe hoofdkantoor van EMA selecteren. De contractwaarde van het bijna 39.000 m2 grote kantoor inclusief 10.000 m2 conferentieruimte op de Zuidas naast het Vivaldi-gebouw bedraagt 250 tot 300 miljoen euro. De harde opleveringsdatum is 15 november 2019. Züblin heeft zich teruggetrokken vanwege deze harde deadline. Dura Vermeer denkt het kantoor wel voor die tijd op te kunnen leveren.

Als de opleverdatum niet kan worden gegarandeerd, staat de hele komst van het EMA op losse schroeven. EMA verhuist uit Londen vanwege het vertrek van het VK uit de EU in maart 2019. Nederland won de aanbesteding op voorwaarde dat het alle EMA-werknemers in 2019 in de nieuwbouw kan huisvesten. Vanaf januari 2019 wordt het EMA-personeel ondergebracht in het Spark-gebouw bij treinstation Amsterdam Sloterdijk van OVG. Dit 12.800 m2 grote gebouw biedt echter slechts de helft van de benodigde werkruimte. Eind februari bevestigde EMA in te stemmen met de nieuwbouw en Spark als nieuwe locaties.

Tegen vakblad Cobouw zegt het Rijksvastgoedbedrijf vertrouwen te hebben in een geslaagde gunning deze week aan Dura Vermeer. Veel keuze heeft het Rijk niet. De vier andere gegadigden mochten niet meedingen, omdat zij niet over de vereiste verklaringen beschikten. De verwachting is dat Dura Vermeer als enig overgebleven kandidaat bovenaan de bandbreedte van de contractwaarde gaat zitten. Mocht de aanbesteding mislukken, zal Italië onmiddellijk eisen dat het EMA naar Milaan verhuist.

Reageer op dit artikel