nieuws

Rotterdam opent tot zwembad getransformeerd kantoor

Projectontwikkeling

Wethouder Adriaan Visser heeft het Zwemcentrum Rotterdam aan het Annie M.G. Schmidtplein 8 geopend. Het pand was eerder in gebruik als stadsdeelkantoor.

Rotterdam opent tot zwembad getransformeerd kantoor
Zwemcentrum Rotterdam

Kraaijvanger Architects ontwierp het plan voor deze transformatie van kantoorgebouw naar zwembad in opdracht van Consortium Hart van Zuid (Ballast Nedam & Heijmans).

Kinderen, volwassenen en topsporters kunnen terecht voor zwemlessen, sportief- en recreatief zwemmen en – met het 50 meter bad – zelfs voor officiële internationale zwemwedstrijden. Het gebouw blijft aan de buitenzijde herkenbaar voor de wijk doordat in het ontwerp, bestaande karakteristieke delen in stand gehouden zijn tussen nieuwe gedeeltes. Het Zwemcentrum brengt levendigheid in het Hart van Zuid, mede door een combinatie van winkels, horeca met terrassen en een stadswinkel in de plint van het gebouw.

Het Zwemcentrum Rotterdam is onderdeel van het net opgerichte Sportbedrijf Rotterdam en is een primeur voor gebiedsontwikkeling Hart van Zuid. Gemeente Rotterdam, consortium Hart van Zuid (Ballast Nedam en Heijmans) en Kraaijvanger Architects werkten nauw samen bij de realisatie van het zwemcentrum.

Door het ontwerp van Kraaijvanger is het voormalige GG&GD- en later stadsdeelkantoor, getransformeerd tot het nieuwe Zwemcentrum Rotterdam. Het naastgelegen Zwembad Charlois voldeed niet meer aan de huidige kwaliteitseisen en op dat moment stond het deelgemeentekantoor deels leeg. Het consortium stelde daarom tijdens de tenderfase voor het deelgemeentekantoor te transformeren tot zwembad.

Naast de zwembaden en commerciële ruimtes aan de straatzijde, biedt het karakteristieke kantoor, allerlei voorzieningen zoals kleedkamers, kantoren, bergruimte, installaties. In plaats van een in zichzelf gekeerd complex wordt het gebouw een bruisend centrum. Het nieuwe zwemcentrum hoopt met de veelzijdige activiteiten en mogelijkheden meer en nieuwe zwemmers en andere bezoekers te trekken.

Reageer op dit artikel