nieuws

Hotel en café in silo’s Zeeburgereiland

Projectontwikkeling

Hotel en café in silo’s Zeeburgereiland
silos Zeeburgereiland Amsterdam

Amsterdam heeft de partijen geselecteerd die de drie leegstaande silo’s in de Sportheldenbuurt op Zeeburgereiland gaan herontwikkelen. In de silo’s komen onder meer een hotel, kantoor en dakterrassen.

Dat meldt Amsterdam op zijn website. Het stadsbestuur heeft het plan De Drie Koningen geselecteerd van de combinatie Vink Bouw Nieuwkoop B.V., Grayfield, Architectenbureau Tank, adviesbureau iLINQ en Brouwerij ’t IJ. Amsterdam wil dat de silo’s in hun vorm én invulling een inposante rol spelen in de buurt.

Plan De Drie Koningen bestaat uit een kinderspeelvoorziening, wellness, eventspace, eenkamerhotel, foodlab, brouwcafé, horeca, kantoorruimtes en drie openbare dakterrassen. De betonnen silo’s van elk 23 meter hoog, krijgen een houten opbouw van nog eens 15 meter. Het is een creatieve mix van culturele, maatschappelijke, commerciële, recreatieve, sportieve en educatieve functies. In 2020 moet het project klaar zijn.

Het plan is in de selectieprocedure als beste beoordeeld door een deskundigen- en buurtjury en wint het van veertig inzendingen. De silo’s worden volgens de jury omgebouwd tot indrukwekkende iconen, zonder afbreuk te doen aan de rauwheid van de bestaande silo’s. De dakterrassen van de silo’s blijven bestaan én blijven openbaar toegankelijk.

De drie silo’s zijn overblijfselen van de voormalige Rioolwaterzuivering Oost en staan middenin de Sportheldenbuurt. Al in 2008 werd er een prijsvraag uitgeschreven. Het winnende idee was toen een Annie M.G. Schmidthuis in één van de silo’s te vestigen, met bovenop het dak een speeltuin. De andere twee moesten onderdak bieden aan een restaurant, een theater en een bioscoopzaal. In 2012 werden de plannen echter afgeblazen omdat er problemen waren met de financiering.

Reageer op dit artikel