nieuws

Aldi verliest kort geding tegen Wereldhave

Projectontwikkeling

Aldi verliest kort geding tegen Wereldhave
Winkelcentrum Koningshoek in Maassluis

Wereldhave heeft een kort geding tegen Aldi Vastgoed over een huurachterstand gewonnen. Aldi weigerde huur te betalen voor zijn supermarkt in Maassluis wegens gebrekkige parkeervoorzieningen.

Dat blijkt uit een op 19 februari gepubliceerde uitspraak van Rechtbank Rotterdam op 30 januari in een kort geding dat Wereldhave Nederland tegen Aldi Vastgoed had aangespannen. De zaak draait om de Aldi-supermarkt in winkelcentrum Koningshoek in Maassluis dat Wereldhave in 2010 heeft aangekocht. Het vastgoedfonds is bezig het winkelcentrum te herontwikkelen. Begin juli 2017 heeft de bouwkundige oplevering van de Aldi-supermarkt plaatsgevonden.

De huurovereenkomst is ingegaan op 1 juli 2017. Aldi Vastgoed stelt dat de supermarkt zeker drie weken later openging dan gewenst, omdat het parkeerterrein van Winkelcentrum Koningshoek vanaf 1 juli 2017 niet functioneel gereed was. Bezoekers konden het winkelcentrum niet per auto bereiken. Aldi liet Wereldhave in een brief op 15 september 2017 weten daarom geen huur te betalen. De winkel van Aldi is opengegaan voor publiek op 20 september 2017, ook al was het probleem volgens Aldi nog niet opgelost.

Bij brief van 28 september 2017 betwistte Wereldhave dat het buitenterrein, inclusief het parkeerterrein, niet (functioneel) gereed was. De verhuurder sommeerde Aldi de betalingsachterstand van 93.427,07 te voldoen. Aldi voldeed daarop slechts de helft van de openstaande facturen, waarop Wereldhave naar de kantonrechter stapte.

De kantonrechter erkent dat Aldi voldoende heeft aangetoond dat de noodbestrating met een winkelwagen lastig te bewandelen is. Aldi heeft volgens de rechter echter onvoldoende aannemelijk gemaakt dat niet al haar klanten in de buurt kunnen parkeren en om die reden wegblijven en dat zij daardoor schade lijdt. Ook heeft zij niet aannemelijk gemaakt dat klanten wegblijven omdat het parkeerterrein niet goed bruikbaar is.

Dat volgt volgens de rechter evenmin uit de door Wereldhave overgelegde verklaring van de manager van de naast Aldi gelegen Hema. Deze manager is juist van mening dat de ingang aan de Aldi-zijde veel wordt gebruikt en dat het parkeerterrein prima bruikbaar is. Ook is het volgens de rechter Wereldhave niet aan te rekenen dat het gedeelte van het buitenterrein nog niet volledig is afgewerkt. Dit gedeelte is namelijk eigendom van de gemeente.

Om die redenen moet Aldi volgens de kortgedingrechter de volledige huursom vanaf 1 juli 2017 voldoen. De huurachterstand bedraagt ruim 85.000 euro in 2017 en nog eens 28.341 euro in januari 2018. Aldi moet het totale bedrag van 113.365,75 euro binnen zeven dagen na deze uitspraak betalen. Aldi heeft Wereldhave gedagvaard in de bodemprocedure. Omdat Aldi met meer bewijs zegt te zullen komen, zal de zaak voorlopig nog niet voorkomen.

Reageer op dit artikel