nieuws

Aanleg Strandeiland IJburg vanaf deze zomer

Projectontwikkeling

Aanleg Strandeiland IJburg vanaf deze zomer
bouwstart Centrumeiland IJburg in voorjaar 2018

Amsterdam zal vanaf medio 2018 Strandeiland opspuiten. Dit vijfde en grootste eiland van IJburg in het IJmeer krijgt 8.000 woningen en een groot stadsstrand.

Dat laat Amsterdam weten in een persbericht. Waar nu nog boten op het water te zien zijn, ligt straks een nieuw stuk stad genaamd Strandeiland. De locatie had tot nu toe de werktitel Middeneiland. Het eiland krijgt een oppervlakte van zo’n 150 hectare, met 6 km lengte aan oevers aan het water van het IJmeer. Daardoor is er ruimte voor een en meerdere kleine natuurstrandjes.

Bij de ontwikkeling van het eiland wordt veel aandacht besteed aan bewegen, duurzaamheid en bereikbaarheid. Strandeiland wordt een diverse Amsterdamse wijk met eengezinswoningen, appartementen en kleinschalige bedrijfsruimtes. Bij de ontwikkeling zal in een vroeg stadium aandacht zijn voor het realiseren van buurtvoorzieningen, zoals scholen en winkels, en het doortrekken van de IJtram.

Het duurzame karakter komt onder andere naar voren door de keuze voor lokale warmtebronnen geïntegreerd met Nieuwe Sanitatie. Dit is een nieuwe manier om afvalwater in te zamelen en te verwerken. Het afvalwater is hierbij de bron van nieuwe grondstoffen en energie. Halverwege 2018 start het landmaken van de eerste 80 hectare van Strandeiland. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan een stedenbouwkundig plan, dat in het voorjaar van 2019 voor besluitvorming zal worden aangeboden. De start van de bouw staat gepland voor 2022 en de ontwikkeling zal tien tot vijftien jaar duren.

Het opspuiten van het nieuwe land kost 200 miljoen euro. Het Amsterdamse stadsbestuur moet nog een baggeraar selecteren. Dit voorjaar begint verder de eerste bebouwing van het veel kleinere Centrumeiland, dat ondanks de crisis vanaf 2013 werd opgespoten. Centrumeiland krijgt 1.300 woningen, waarvan maar liefst 70 procent via particulier opdrachtgeverschap wordt gebouwd. IJburg krijgt in totaal 18.000 woningen voor 45.000 bewoners. Ruim 8.000 woningen zijn al gerealiseerd.

Reageer op dit artikel