nieuws

Woningbouwspurt nodig in regio Rotterdam

Projectontwikkeling

Regio Rotterdam heeft de komende twee jaar 25.000 nieuwe woningen nodig om te voorzien in de huisvestingsvraag.

Woningbouwspurt nodig in regio Rotterdam
Rotterdam CS

Dat schrijft provincie Zuid-Holland in een nota over verstedelijking in Zuid-Holland. Het provinciebestuur ziet een enorme trek naar steden als Rotterdam en Den Haag. ‘Opvallend is dat de stad toenemend populair is onder gezinnen, vooral hoogopgeleide middenklasse gezinnen.’ Tot 2040 zijn in de Rotterdamse regio ruim 75.000 nieuwe woningen nodig volgens de provincie.

Meer dan een derde deel zou de komende twee jaar gebouwd moeten worden. Gedeputeerde Staten denkt dat die opgave echter lastig is te realiseren nu de vinex-wijken buiten de stad zijn volgebouwd. ‘De woningbouwopgave is complexer dan in de vinex-tijd. In steden bouwen wordt steeds complexer.’

Omdat veel woningprojecten tijdens de crisis tussen 2009 en 2014 in de ijskast zijn gezet, zijn er de komende jaren bovendien minder woningen in aanbouw dan zou kunnen. ‘Er is nog een grote opgave om de woningbouwproductie te versnellen en ervoor te zorgen dat de juiste woning op de juiste plek wordt gebouwd’, aldus GS in de nota. Verder dreigt bij overheden en bouwbedrijven een tekort aan mankracht om de plannen te begeleiden en uit te laten voeren.

Reageer op dit artikel