nieuws

‘Tot 2028 200.000 extra middeldure huurwoningen nodig’

Projectontwikkeling

‘Tot 2028 200.000 extra middeldure huurwoningen nodig’
Rob van Gijzel

Jonge woningzoekenden vinden steeds lastiger een geschikte woningen. De komende tien jaar zijn 200.000 nieuwe middeldure huurwoningen nodig om onder andere deze doelgroep te huisvesten.

Dat zegt de Eindhovense oud-burgemeester Rob van Gijzel tegen de NOS in reactie op enquête van de NOS en regionale omroepen onder 4.300 jonge woningzoekers. Uit dit op 27 december gepubliceerde onderzoek blijkt dat vooral twintigers en dertigers knel zitten op de woningmarkt. Ze verdienen doorgaans teveel voor een corporatiewoning en te weinig voor een geliberaliseerde huurwoning en koopwoning.

Gemiddeld zoeken de huurders in het publieksonderzoek 28 maanden naar een nieuwe woning. De zoektijd van voor een sociale huurwoning was gemiddeld 33 maanden, voor een vrijesectorhuurwoning zestien maanden en voor kopers veertien maanden. Van Gijzel, die door het vorige kabinet is aangesteld om de bouw van middeldure huurwoningen aan te jagen, ziet ook dat juist deze groep klem komt te zitten.

‘Jonge mensen trekken naar de grotere steden, maar daar is geen plek voor ze. En dat moet snel veranderen, want deze mensen vormen de toekomst van de stad.’ Hij schat dat tot 2028 200.000 woningen met een huur van 711 tot 1.000 euro nodig zijn. Sinds een jaar probeert hij middels de Samenwerkingstafel Middenhuur de woningbouw op gang te krijgen. Eind januari presenteert hij zijn conclusies en aanbevelingen. Met vijftien grote steden zijn al afspraken gemaakt.

Ook op de koopmarkt ontstaat een tekort. Door het krimpende aanbod koopwoningen zien banken het aantal woningtransacties in 2018 dalen. ABN Amro voorspelt een daling van gemiddeld 5 procent. Dit jaar zijn de woningverkopen nog met 15 procent gestegen naar een piek van bijna 250.000. De grootbank ziet volgend jaar vooral de woningverkopen in de Randstad omlaag gaan. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn nu al nauwelijks meer appartementen te koop, constateren de woningmarkteconomen van ABN Amro.

De daling van het aantal transacties op maandbasis zette in september al in. De vier jaar daarvoor was nog sprake van een maandelijkse stijging. De vraag naar woningen blijft groot, derhalve de prijsstijging in 2017 van 7,5 en ongeveer 5 procent in 2018, aldus ABN. Grootbanken ING en Rabobank verwachten in 2018 een prijsgroei van respectievelijk 6 en 7 procent.

Reageer op dit artikel