nieuws

Spoedberaad over bouwstop cultuurcomplex

Projectontwikkeling

Spoedberaad over bouwstop cultuurcomplex
Onderwijs- en Cultuurcentrum in Den Haag

De Haagse gemeenteraad komt op 28 december in spoedzitting bijeen over de plotselinge stillegging van de bouw van het cultuurcomplex op het Spuiplein.

Dat melden het AD en Omroep West. Vorige week bleek dat bouwcombinatie Cadanz de bouw heeft stilgelegd van het Haagse Onderwijs- en Cultuurcomplex (OCC). Het complex moet onderdak bieden aan het Residentie Orkest, Nederlands Danstheater en Koninklijk Conservatorium. Rondom het complex komen bovendien twee woontorens en een hotel. Beide partijen geven toe dat er ‘verschil van inzicht’ bestaat zonder te willen verklaren waarover. Wel stellen ze ‘constructief’ in gesprek te zijn.

Deze zomer bleek echter dat er een conflict is tussen het stadsbestuur en de bouwcombinatie over de bouwkosten van het 47.000 m2 grote OCC. Die zou zeker 8 miljoen euro hoger liggen dan de met Den Haag overeengekomen stichtingskosten van 177 miljoen euro. Ook moet Den Haag bij oplevering de huur fors verlagen, omdat de cultuurinstellingen die niet volledig kunnen ophoesten.

Verantwoordelijk wethouder Joris Wijsmuller heeft na zijn verkiezingsoverwinning met de Haagse Stadspartij en zijn aantreden in 2014 echter bezworen dit budget niet te overschrijden.  Met de gemeenteraadsverkiezingen van voorjaar 2018 in aantocht kan hij zich het verbreken van deze belofte moeilijk permitteren. De combinatie bestaat uit de VolkerWessels-bedrijven Boele & van Eesteren en Visser & Smit Bouw.

Reageer op dit artikel