nieuws

Selectieprocedure gestart voor blokken B en C Amstelstation

Projectontwikkeling

Selectieprocedure gestart voor blokken B en C Amstelstation

Woensdag 6 december is in Amsterdamde openbare selectieprocedure voor de blokken B en C bij het Amstelstation gestart.

Dat laat de gemeente Amsterdam weten. Het betreft  één van de versnellingslocaties van Amsterdam. De gemeente zoekt een (combinatie van) partij(en), die gebouwen kan ontwikkelen die architectonisch aansluiten bij het monumentale stationsgebouw.

De kavels waarop de blokken B en C gebouwd moeten worden, liggen tegenover het station en zijn ingesloten tussen de Julianalaan, Hugo de Vrieslaan, Bertrand Russellstraat en de Maliebaan. De twee gebouwen moeten gezamenlijk als één opgave een ‘architectonische familie’ worden ontwikkeld. Ze moeten ruimte bieden aan maximaal 25.500 m² vloeroppervlak voor huurwoningen, detailhandel (waaronder een supermarkt), voorzieningen, broedplaats met werkruimten voor kunstenaars en creatieven en een ondergrondse parkeergarage. De voorzieningen moeten bijdragen aan de levendigheid van het gebied. Het woonprogramma is gericht op middeninkomens en gezinnen.

 De procedure bestaat uit twee rondes. In de voorselectie wordt geselecteerd op kwaliteit in ontwerp van het gebouw en programma (woningen en voorzieningen). In definitieve selectie wordt geselecteerd op  programma, duurzaamheid en optiebieding.  De definitieve gunning staat gepland voor juli 2018.

De omgeving van het Amstelstation is in de loop van de jaren ingrijpend veranderd. Eerst lag het station op een terp met vrij uitzicht over de polder. Nu ligt het middenin de stad en is de herinrichting van de openbare ruimte rondom het station gestart, om  het gebied weer levendig en aantrekkelijk te maken. In het stationsgebied komen de aankomende jaren onder andere nieuwbouw woningen, een verbeterd busstation, nieuwe tramlus, vernieuwd voorplein en een uitgebreide ondergrondse fietsparkeergarage.

Reageer op dit artikel