nieuws

Nieuwbouwverkopen op hoogste peil sinds 2006

Projectontwikkeling

Nieuwbouwverkopen op hoogste peil sinds 2006

In de maand november hebben bouwers en ontwikkelaars 4.323 nieuwe koopwoningen onder garantie verkocht. Dit is veruit het hoogste aantal maandelijkse woningverkopen sinds maart 2006 toen de teller op ruim 4.600 uitkwam.

Dat meldt NVB, vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers, op 18 december. Nico Rietdijk, directeur van de vereniging, is verrast door het hoge aantal doordat er signalen waren van een stokkende woningverkoop. ‘Niet door gebrek aan vraag. Integendeel. Nieuwe koopwoningen zijn bijna niet meer aan te slepen, zo snel zijn ze uitverkocht. Maar door gebrek aan aanbod. De bouw- en vastgoedsector worstelt al enige tijd met een tekort aan aanbod als gevolg van groeiende tekorten aan haalbare harde bouwlocaties en door oplopende schaarste aan vakmensen en materialen.’

Vooral in het noorden en zuiden van het land zijn veel nieuwbouwwoningen verkocht. Op jaarbasis ligt de verhouding tussen nieuwe eengezinswoningen en appartementen nu op 77 respectievelijk 23 procent. Er zijn in november duidelijk weer wat meer nieuwe appartementen verkocht. Het gaat in totaal om 1.250 appartementen en dat is toch wel twee keer zoveel dan het ‘normale’ maandgemiddelde. De gemiddelde verkoopprijs voor een nieuwe woning kwam in november uit op iets minder dan 300.000 euro.

NVB heeft er alle vertrouwen in dat haar prognose om in 2017 uit te komen op zo’n 36.000 verkochte nieuwbouwwoningen gehaald zal worden. ‘Met een beetje geluk worden het er zelfs iets meer en halen we uiteindelijk over het hele jaar een verkoopplus van ruim 10 procent’, aldus Rietdijk. De grote uitdaging blijft evenwel het tekort aan nieuwbouwaanbod. Met name in de Randstad lopen de woningbouwers steeds meer tegen hun grenzen aan, constateert de NVB-directeur.

‘Hoewel iedereen weet dat juist in de Randstad de woningvraag het meest urgent is, doen zich daar de grootste knelpunten voor. Tekenend is dat het marktaandeel van de Randstad van nieuwe koopwoningen de laatste elf maanden opnieuw verder is teruggelopen naar nog maar iets meer dan 50 procent van het landelijke totaal. Noord-Holland lijkt daarbij het sterkst achter te blijven. Voor 2018 ligt er dus zeker nog een grote opgave.’

Reageer op dit artikel