nieuws

Eindhoven krijgt Brainport Industries Campus

Projectontwikkeling

Eindhoven krijgt Brainport Industries Campus
Brainport Industries Campus Eindhoven

De bouw van Brainport Industries Campus in Eindhoven is op 11 december begonnen. Op een terrein van 200 hectare komen high-tech toeleveranciers.

Dat laat gemeente Eindhoven weten. De Brainport Industries Campus ligt vlakbij Eindhoven Airport, de A2/N2 en het Beatrixkanaal. Ontwikkelaar is VolkerWessels-onderneming SDK Vastgoed. De bijeenkomst rondom het officiële startschot van het 400 voetbalvelden grote bedrijventerrein kon vanwege het slechte weer niet doorgaan. Het wordt de eerste locatie in Nederland waar de maakindustrie op grote schaal faciliteiten voor productie, opslag, logistiek, onderzoek en innovatie gaat delen in een zogenoemde Fabriek van de Toekomst.

De bedrijvencampus richt zich op high-tech toeleveranciers, waarin de Nederlandse industrie internationaal voorop loopt. Het gaat bij de bouw van de eerste fase om 100.000 m2, die volgend jaar onderdak gaat bieden aan onder andere Anteryon, leverancier van industriële apparatuur, en KMWE, toeleverancier van de luchtvaart (Boeing, Airbus), ruimtevaart, machinebouw (General Electric), de medische sector en de halfgeleiderindustrie.

Ook ict-ontwikkelaars Hightech Software Cluster en Softwareport nemen er hun intrek, net als het Summa College. Vanaf augustus 2018 volgen zo’n 1.600 mbo-studenten techniek en procestechnologie in de Fabriek van de Toekomst hun opleiding. De totale oppervlakte is 200 hectare, waarvan een derde deel wordt bebouwd met vijf grote bedrijfsgebouwen. Elk gebouw beschikt over gedeelde faciliteiten en kan telkens worden aangepast aan de veranderende eisen van gebruikers.

Door de gebouwen loopt een glazen atrium met horeca en paviljoens voor onderwijs en projecten. De ruimte om de gebouwen vormt één geheel met het groene, bosrijke gebied van het nieuwe stadspark Brainport Park. Daar komen wandel- en fietspaden, weiden en bijzondere tuinen. De ambitie is om de campus tot een internationale showcase te laten uitgroeien die de kracht van de toeleverketen in de regio versterkt.

Reageer op dit artikel