nieuws

Den Haag koploper met zelfbouwwoningen

Projectontwikkeling

Den Haag koploper met zelfbouwwoningen
Opening stadsakker en tiny village in Proeftuin Erasmusveld Den Haag Foto Ivo Bakker

Sinds de start van het programma Kleinschalig Opdrachtgeverschap (KO) in 2012 heeft de gemeente Den Haag ruim 870 kavels beschikbaar gesteld voor Hagenaars om hun eigen woning te kunnen realiseren.

Den Haag is hiermee koploper als het gaat om particulier opdrachtgeverschap, schrijft de Haagse wethouder Stedelijke Ontwikkeling en Wonen Joris Wijsmuller in een brief aan de Haagse gemeenteraad. In de periode 2012-2017 heeft Den Haag meer dan 870 kavels op de markt gebracht, waar vooral particulieren op eigen kracht en voor eigen risico hebben geïnvesteerd in de bouw van hun eigen woning. Alleen al in 2017 zijn 245 kavels in de verkoop gebracht.

Ter vergelijking: In Amsterdam zijn tussen 2011 en 2017 755 kavels uitgegeven en in Utrecht zijn in 2017 zeventig kavels in de verkoop gebracht. De gemeente De Haag stelt met duidelijke spelregels particulieren in staat om zelf hun woonomgeving vorm te geven. Dit kan op twee verschillende manieren: door de aankoop van een kavel voor nieuwbouwwoningen en door de aankoop van een klusappartement in een door de gemeente getransformeerd en gerenoveerd gebouw. De Haagse methodiek van KO is er op gericht om met een vaste procedure, simpele regels, duidelijke termijnen snel tot zaken te komen met kopers van bouwgrond.

Om zelfbouwers zo goed mogelijk te begeleiden, begon Den Haag een aantal jaar geleden met de zogenaamde Kavelwinkel in het stadhuis. Deze fysieke Kavelwinkel is het zenuwcentrum van zelfbouw waar kopers worden bijgestaan door coaches. Dit initiatief vindt in veel andere gemeenten navolging. ‘Doel was om de bouwproductie een impuls te geven. Inmiddels is de situatie behoorlijk veranderd, maar we willen graag doorgaan met KO. Het past bij de visie van Den Haag: mensen maken de stad’, besluit Wijsmuller.

Reageer op dit artikel