nieuws

Miljoenentekort dreigt voor Haags cultuurcomplex

Projectontwikkeling

Miljoenentekort dreigt voor Haags cultuurcomplex
Woontorens en hotel naast Onderwijs- en Cultuurcomplex Den Haag

De exploitatie van het toekomstige Onderwijs- en Cultuurcomplex (OCC) in Den Haag dreigt met een tekort van 2,1 miljoen euro per jaar flink verliesgevend te worden. Rond het complex komen 119 extra woningen.

Dat blijkt uit een projectupdate die wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) op 2 november aan de gemeenteraad heeft gestuurd, schrijft het AD. Het tekort wordt met name veroorzaakt door het onderbrengen van het Koninklijk Conservatorium in het complex. Het eventuele verlies zal Den Haag uit eigen zak betalen. Een deel komt uit het budget voor het cultuurcomplex zelf en een deel uit de pot die de gemeente jaarlijks beschikbaar stelt voor het onderhoud van cultuurgebouwen. De wethouder belooft dat dit niet ten koste zal gaan van andere culturele instellingen.

Rond het complex realiseert VolkerWessels nog twee woontorens en een hotel. De hoteltoren wordt op een andere locatie gerealiseerd omdat de bodem er te slap is. De benodigde fundering is moeilijk te combineren met de Turfmarktgarage. Het gebouw komt daarom naast het cultuurcomplex aan de Schedeldoekshaven in plaats van erachter. De verplaatsing heeft volgens Wijsmuller als voordeel dat er meer ruimte is voor woningbouw. In plaats van 427 (waarvan 88 sociale huur) worden dat er nu 546. Alle woningen vallen in het huursegment; de geplande 123 koopwoningen worden geschrapt.

De woontorens en het OCC worden medio 2020 opgeleverd. De hoteltoren komt op de plek waar nu nog een deel van het Lucent Danstheater staat. Die kan pas worden gebouwd als dat pand is gesloopt, wat pas in 2020 gebeurt. De gemeenteraad is niet blij met de tegenvaller. Zelfs coalitiegenoot VVD noemt het project ‘een stuurloos schip’. De Haagse Rekenkamer gaat een onderzoek doen naar de exploitatie van het OCC. Daarna volgt een debat met de gemeenteraad.

Reageer op dit artikel