nieuws

EMA maakt Amsterdam Europees medicijncentrum

Projectontwikkeling

EMA maakt Amsterdam Europees medicijncentrum
Medicijnen

Door de komst van het Europese Medicijn Agentschap (EMA) wordt Amsterdam het medicijnencentrum van de Europese Unie.

‘Een fantastisch resultaat’, noemt minister Halbe Zijlstra de toewijzing van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) aan Nederland. Na afloop van ‘een zenuwslopende’ stemprocedure in Brussel waarna Amsterdam het EU-agentschap via een loting ‘won’ van Milaan, ging hij het met ‘EMA-ambassadeur’ en oud-minister Wouter Bos maandagavond ‘on-Nederlands vieren’.

De 27 EU-ministers van Buitenlandse Zaken moesten stemmen over een nieuwe plek voor het agentschap dat vanwege de brexit uit Londen weg moet. Er waren negentien kandidaten, waarvan drie hun bieding kort tevoren introkken. Het was Zijlstra’s debuut op het Brusselse toneel.

De blije minister vertelde na afloop dat premier Mark Rutte vanuit Den Haag nog tijdens de procedure met andere EU-leiders belde om ze voor Amsterdam te winnen. Na drie stemrondes waarin Amsterdam en Milaan als enige kandidaten waren overgebleven, was de strijd onbeslist. Een greep in een transparante bokaal met twee balletjes en de namen Milaan en Amsterdam op een papiertje bracht de uitkomst.

Bos, die maandenlang in heel Europa lobbyde voor Amsterdam, was opgelucht. ‘We wisten dat het kon maar dat het ook lukt is mooi’, zei hij in Brussel. ‘Nu ben ik er wel even klaar mee.’

Behalve dat er negenhonderd ‘hooggekwalificeerde medewerkers’ mee verhuizen, komen er jaarlijks zo’n 36.000 bezoekers en worden er ruim vijfhonderd internationale vergaderingen in het agentschap gehouden.

EMA moet vanwege de brexit weg uit Londen. Veel farmaceutische organisaties die hun kantoren in Londen om EMA heen hebben gebouwd, verhuizen waarschijnlijk mee. Zo zitten deze organisaties dichter bij het vuur want EMA bepaalt of hun medicijnen in de EU op de markt worden toegelaten. Ook houdt het EMA toezicht op de veiligheid van medicijnen voor mens en dier.

Het geneesmiddelenagentschap komt in een gloednieuw pand op de Zuidas, naast het kantoor van EY en in de buurt van twee academische ziekenhuizen. EMA heeft een budget van meer dan 300 miljoen euro.

Het Rijksvastgoedbedrijf laat het gebouw van negentien verdiepingen inclusief een conferentieruimte neerzetten voor 250 tot 300 miljoen euro. Het gebouw wordt circa 80 meter hoog en krijgt 19 verdiepingen. Bouwbedrijven kunnen nu al inschrijven op de bouw van dit miljoenenproject. EMA gaat ‘marktconforme’ huur voor het gebouw betalen.

Het gebouw wordt gefaseerd opgeleverd. De oplevering van het conferentiedeel staat gepland voor 1 april 2019. Het kantoordeel is in april 2019, kort na de brexit, nog niet helemaal klaar, zodat een deel van de werknemers tijdelijk in een kantoor in de buurt moet worden ondergebracht.

Reageer op dit artikel