nieuws

Einde ruzie over woningbouw vliegveld Valkenburg

Projectontwikkeling

Einde ruzie over woningbouw vliegveld Valkenburg
projectlocatie vliegveld Valkenburg in Katwijk

Wassenaar en Katwijk gaan alle vastgoed- en infraplannen in de regio integraal op elkaar afstemmen. Daarmee komt een eind aan de burenruzie over woningbouw op het voormalige vliegveld Valkenburg.

Dat blijkt uit berichtgeving van Omroep West. De kustgemeenten hebben afgesproken meer te gaan samenwerken. De afgelopen tien jaar lagen de kustgemeenten in de clinch over woningbouw op voormalig marinevliegveld Valkenburg. Katwijk wil er een maximum aantal woningen realiseren, Wassenaar eiste een groene buffer en een veel lager aantal. Door de crisis is het door Katwijk gewenste aantal woningen al teruggebracht tot 5.000.

Nu hebben de gemeenten op verzoek van beide gemeenteraden gekozen om met een gezamenlijk plan te komen voor het gehele gebied tussen de A44 en de duinen en tussen de Oude Rijn en de noordrand van Wassenaar. Dat betekent dat het Rijksvastgoedbedrijf ook om tafel moet komen. De eigenaar van het vliegkamp wil een deel van de gronden begin volgend jaar uitgeven aan ontwikkelaars en beleggers. De eerste 300 woningen moeten in 2020 zijn opgeleverd.

De afgelopen vier jaar heeft Heijmans het gebied bouwrijp gemaakt, onder meer door sloop van de start- en landingsbanen. Onder de samenwerking tussen de gemeenten vallen ook het Valkenburgse Meer en de RijnlandRoute. Het Valkenburgse Meer wordt uitgebreid voor zandwinning en de provincie Zuid-Holland is gestart met de aanleg van de RijnlandRoute. Al deze plannen willen de buren aanvliegen middels een ‘integrale benadering’. Die zullen de gemeentebesturen vóór de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 aan de gemeenteraden aanbieden.

Reageer op dit artikel