nieuws

Amsterdam wint strijd om prestigieus EMA

Projectontwikkeling

Amsterdam wint strijd om prestigieus EMA
Zuidasdok Amsterdam

Amsterdam huisvest vanaf 2019 het Europees Geneesmiddelenagentschap, EMA.

Een maandenlange lobby onder leiding van oud-minister Wouter Bos en premier Mark Rutte heeft zijn vruchten afgeworpen. Een loting bracht maandag in Brussel uitkomst nadat drie stemrondes gelijk waren geëindigd. De Europese instelling komt in een nieuw gebouw op de Zuidas in Amsterdam. Milaan heeft het nakijken.

Het EMA is nu nog gevestigd in Londen maar moet daar weg omdat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat. Er waren negentien kandidaten, waarvan drie hun bieding kort tevoren introkken.

Minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken denkt dat de lidstaten hebben aangetoond dat ze ook na de brexit goede beslissingen kunnen nemen en is blij met het vertrouwen. Hij noemt het een fantastisch resultaat. Rutte sprak van een succes voor de Nederlandse diplomatie. Bos denkt dat Amsterdam geweldig scoort waar het gaat om het gebouw, de bereikbaarheid en alles wat de stad te bieden heeft voor de medewerkers van EMA.

De gemeente Amsterdam is vereerd met de komst van het EMA. ‘We zullen, samen met het Rijk, zorgen voor een geruisloze overgang zodat het belangrijke werk geen moment stil ligt: de beoordeling van medicijnen voor vijfhonderd miljoen Europeanen’, zei wethouder Udo Kock (Financiën, Economie). Het EMA keurt nieuwe medicijnen voor ze in de Europese Unie op de markt mogen verschijnen.

Impressie pand Europees Medicijnagentschap in Amsterdam

Impressie pand Europees Medicijnagentschap in Amsterdam

Er werken 900 hoogopgeleide mensen. Nederland wil 10 miljoen euro investeren in uitbreiding van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) om het functioneren van het EMA te garanderen.

Het Rijksvastgoedbedrijf laat het gebouw van negentien verdiepingen inclusief een conferentieruimte neerzetten voor 250 tot 300 miljoen euro.  Het pand komt naast Vivaldi Building en krijgt een bruto verhuurbare oppervlakte van 38.500 m2, waarvan 10.000 m2 voor het conferentiecentrum.

Bouwbedrijven kunnen al sinds oktober inschrijven voor het miljoenenproject. Zij moeten eerst aantonen dat zij genoeg ervaring hebben om een perfect gebouw voor het EMA te realiseren en in te richten. Ook 20 jaar lang onderhoud hoort bij de opdracht. Alleen consortia die door de selectiefase komen, kunnen zich in de volgende fase inschrijven als het EMA naar Nederland komt. Met een klein aantal consortia volgen daarna gesprekken, tot de gunning in maart 2018. De oplevering van het pand is in 2019.

EMA moet een ‘marktconforme’ huur betalen, mogelijk met een overgangsperiode.

Reageer op dit artikel