nieuws

Amsterdam wil 6.700 woningen in Hamerkwartier

Projectontwikkeling

In het Hamerkwartier in Amsterdam is ruimte voor de bouw van 6.700 woningen (510.000 m2).

Amsterdam wil 6.700 woningen in Hamerkwartier
Hamerkwartier

Daarvan wordt 30 procent sociaal, valt 40 procent middelduur en is 30 procent voor de vrije sector. Dat staat in de conceptprojectnota Hamerkwartier die vrij is gegeven voor inspraak.

De zone tussen de Vogelbuurten van Noord en de chemische fabriek Albemarle moet een stedelijk gebied worden met een totale bruto vloeroppervlakte van 780.000 m2. Daarvan krijgt ongeveer 130.000 m2 de functie werken en 40.000 m2 de functie voorzieningen. Ongeveer 100.000 m2 bestaat uit te handhaven bebouwing.

Het gaat om dichte bebouwing. Op kavels van 500 vierkante meter moeten appartementencomplexen komen van verschillende verschillende hoogten, inclusief een woontoren.

Tot midden jaren tachtig van de vorige eeuw was het Hamerkwartier (voorheen Hamerstraatgebied) een watergebonden industrieterrein met grootschalige bedrijvigheid in scheeps- en metaalbouw. In de jaren tachtig en negentig zijn het Hamerkanaal, de Bijtel- en Spijkerhaven en het grootste deel van het Johan van Hasseltkanaal gedempt. De autobereikbaarheid werd hierdoor verbeterd en een breed spectrum van bedrijven vestigde zich in het Hamerkwartier.

De woningbouw in het Hamerkwartier start op zijn vroegst in 2018.

Reageer op dit artikel