nieuws

Amsterdam selecteert AM voor mixed use ontwikkeling Zuidas

Projectontwikkeling

Gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM is door de gemeente Amsterdam geselecteerd om het eerste deel van de A10-strook in Zuidas te ontwikkelen.

Amsterdam selecteert AM voor mixed use ontwikkeling Zuidas
Crossover, Zuidas, Amsterdam

Crossover komt op de hoek van de afrit A10 Zuid en de Europaboulevard. Het ontwerp is van Team V Architectuur. De oplevering is naar verwachting in 2021.

Het programma bestaat uit ruim 10.000 m2 aan verhuurwoningen (246), waarvan ruim 6.000 m2 sociale huur (156). Er zijn tien starterskoopwoningen met een totale bvo van 600 m2. De bvo voor kantoorfuncties is circa 5.500 m2. De plint met een sociaal maatschappelijk doel bijna 600 m2 en voor horeca is ongeveer 550 m2 bestemd. De mobiliteitsterminal, twee fietsenstallingen en een openbare parkeergarage, is ingericht om duurzame vervoersmiddelen te stallen en op te laden. Elektrische auto’s krijgen een voorkeursbehandeling en hun accu’s worden ingezet als buffervoorziening voor duurzame elektriciteit.

Crossover krijgt gemeenschappelijke ruimten voor coliving, coworking en cocreating. Van de ruim tweehonderd woningen valt meer dan de helft onder de categorie sociale woningbouw voor diverse doelgroepen. Daarnaast is er ruimte voor een horecagelegenheid en een plek waar creatieve makers een start kunnen maken. Deze is ook toegankelijk voor de buurt. Naast reguliere kantoorruimtes zijn er flexibele werkplekken voor starters, scale-ups en ZZP’ers.

Het ontwerp heeft een hoge duurzaamheidscore wat leidt tot een Breeam Outstanding-label en is daarmee het meest duurzame mixed use gebouw van Nederland.

Op 3 april 2017 ging de openbare inschrijving van start. Uiteindelijk hebben tien partijen in de voorselectie een visie ingediend, waarvan er op 21 juni vier zijn geselecteerd. Zij kregen de uitnodiging om een aanbieding te doen voor de definitieve selectie, waarna AM als winnaar uit de bus is gekomen.

Foto's

Reageer op dit artikel