nieuws

Tiny house interesseert één op tien huurders

Projectontwikkeling

Een op de tien huurders heeft interesse om in een tiny house te gaan wonen.

Tiny house interesseert één op tien huurders
Opening stadsakker en tiny village in Proeftuin Erasmusveld Den Haag Foto Ivo Bakker

Dat meldt USP Marketing Consultancy op basis van onderzoek onder ruim 350 Nederlandse huurders. Ook is er een grote groep huurders die zegt wellicht interesse te hebben om in een tiny house te wonen. De prijs, de afmetingen en indeling en de locatie zijn elementen waarover men met name twijfelt en deze zaken bepalen dus mede de daadwerkelijke interesse.

Aanleiding voor het onderzoek vormde de stroom positieve berichten over tiny houses. ‘Wordt dit concept gehypet door bouwers of is er daadwerkelijk interesse op grotere schaal naar deze tiny houses onder woonconsumenten?’, vroegen de marktonderzoekers zich af.

Voor huurders is het grootste nadeel van een tiny house de grootte van de woning. Gemiddeld wensen huurders voor hun woning een oppervlakte van 87 m2. De vraag is in hoeverre oppervlakte een doorslaggevende rol speelt bij het wel of niet bewonen van een tiny house. Als voordelen zien huurders de lage kosten en het makkelijk verplaatsen van de woning. Ook duurzaamheid en de milieuvriendelijkheid van een Tiny House worden gezien als voordelen.

Om twijfelaars over de streep te trekken zouden de mogelijkheden van het indelen van een tiny house belicht kunnen worden. De oppervlakte kan flexibel ingericht worden door bijvoorbeeld de hoogte in te werken. Wonen met een gezin met kinderen in een tiny house is daardoor zeker mogelijk, denkt USP.

Tiny houses, zo concluderen de marktonderzoekers, lijken zeker een mooi concept te zijn voor woningcorporaties. De woningen kunnen snel gefabriceerd worden, zijn duurzaam en zijn flexibel inzetbaar. Met een tiny house kan tegemoet gekomen worden aan de grote maar soms tijdelijke vraag naar woonruimte door bijvoorbeeld studenten, spoedzoekers of vluchtelingen. Locatie en de aanwezigheid van faciliteiten spelen wel een grote rol hierbij.

Reageer op dit artikel