nieuws

‘Risico’ bij bouw drie Rotterdamse gebouwen

Projectontwikkeling

‘Risico’ bij bouw drie Rotterdamse gebouwen
Polak Gebouw Erasmus Universiteit Rotterdam

Onderzoek naar de veiligheid van betonnen vloerconstructies in Nederlandse gebouwen heeft er in Rotterdam toe geleid dat bij drie gebouwen ‘een direct risico’ niet kan worden uitgesloten.

Dat meldt de gemeente Rotterdam. De eigenaren onderzoeken de projecten. Een van de drie is het al gesloten Polakgebouw op de campus Woudestein van de Erasmus Universiteit.  De aannemer van dit in 2015 opgeleverde gebouw is SMT uit Den Bosch. De universiteit houdt dat gebouw voorlopig dicht voor onderzoek. ‘Over de andere twee gebouwen is intensief contact met de eigenaren en het onderzoek is gaande.’

Om welke twee gebouwen het gaat, maakt de gemeente niet bekend. In mei stortte een in aanbouw zijnde parkeergarage bij Eindhoven Airport gedeeltelijk in. Niemand raakte gewond. Hoofdaannemer was BAM. De instorting was de directe aanleiding om vergelijkbare constructies in andere gebouwen te controleren. Ook andere bouwbedrijven hanteren dezelfde bouwtechniek die leidde tot de instabiliteit.

De gemeente Rotterdam stelde eerder vast dat de vloerconstructie in acht gebouwen is toegepast. ‘Met het toetsprotocol van het ministerie zijn deze gebouwen nader onder de loep genomen’, aldus het Rotterdamse stadsbestuur. ‘De eigenaren van de drie gebouwen zijn schriftelijk en telefonisch op de hoogte gesteld en hebben adequaat gereageerd.’

Reageer op dit artikel