nieuws

Patch22 in Amsterdam dingt mee naar Architectuurprijs

Projectontwikkeling

Patch22 in Amsterdam dingt mee naar Architectuurprijs
Patch22 in Buiksloterham, Amsterdam-Noord

Het houten appartementengebouw Patch22 in Buiksloterham in Amsterdam-Noord is genomineerd voor de Abe Bonnema Architectuurprijs 2017.

Patch22 is een ontwerp van Frantzen et al Architecten en werd in 2016 opgeleverd. Eerder won het nieuwe Rijksmuseum door Cruz y Ortiz de Abe Bonnema Architectuurprijs.

De Abe Bonnema Architectuurprijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een gebouw dat volgens een onafhankelijke jury een ‘prestatie is van uitzonderlijke, hoogwaardige architectonische kwaliteit’ en ‘toekomstige generaties inspireert en tot voorbeeld strekt.’ Uit meer dan 50 gebouwen die in de afgelopen 2 jaar zijn opgeleverd selecteerde de jury vier inzendingen, die het jaarthema ‘tijdsgeest’ op inspirerende wijze weerspiegelen. Naast Patch22 zijn het Museumeiland Biesbosch te Werkendam, het stadhuis te Deventer en de OV-terminal in Breda genomineerd.

Met Patch22 bouwden architect Tom Frantzen en bouwmanager Claus Oussoren met hun ontwikkelingsbedrijf Lemniskade Projecten het gebouw waarvoor zij eerder nooit opdracht kregen: een circulair houten gebouw met vrij indeelbare lofts. Met 30 meter hoogte is Patch22 het hoogste houten woongebouw van Nederland. Patch22 ligt aan het Johan van Hasseltkanaal in Buiksloterham, Amsterdam-Noord.

Het project won de Green Good Design Award en de World Architecture News Residential Award 2016. Naast de Abe Bonnema Architectuurprijs is Patch22 momenteel genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs. Binnenkort starten Frantzen en Oussoren met de verkoop van een soortgelijk project direct naast Patch22: Top-Up.

De Abe Bonnema Architectuurprijs 2017 wordt op 28 november 2017 uitgereikt in het Rijksmuseum, na de Abe Bonnema Lezing die dit jaar wordt uitgesproken door Anne-Marie Rakhorst. De winnaar krijgt een geldbedrag van 50.000 euro.

Reageer op dit artikel