nieuws

Nederland kan EMA-kantoor niet op tijd leveren

Projectontwikkeling

Nederland kan EMA-kantoor niet op tijd leveren
EMA-hoofdkantoor Londen

De kans dat het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) zich vestigt in een nieuw kantoor op de Zuidas, is geslonken. Nederland kan het beloofde pand niet op tijd leveren. Volgens Dienst Zuidas maakt Amsterdam nog steeds een goede kans.

Dat zegt Amsterdam tegen Vastgoedmarkt in reactie op berichtgeving van RTL-Z. Het EU-agentschap moet uit Londen verhuizen vanwege de Brexit. De Europese Commissie wil dat EMA voor 1 april 2019 op de nog te selecteren locatie operationeel is. Eind maart 2019 moet het VK namelijk formeel de EU verlaten. Het nieuwe door het kabinet beloofde Zuidas-pand kan echter naar verwachting pas op 1 oktober 2019 worden opgeleverd.

Bij de eerste beoordeling over de aanstaande verhuizing schrijft de Europese Commissie dat ‘een oplossing met een tijdelijk gebouw minder wenselijk kan zijn dat een directe verhuizing naar een permanent gebouw’. Nederland is een van de negentien landen die hoopt op de komst van EMA. Het EMA oordeelt over de toelating van medicijnen op de Europese markt en zal net als de Europese Bankenautoriteit (EBA) het Verenigd Koninkrijk verlaten.

In een reactie aan Vastgoedmarkt zegt de Dienst Zuidas van gemeente Amsterdam nog volop vertrouwen te hebben in de Nederlandse kandidatuur. ‘Vergeleken met de andere EU-landen hebben we een zeer aantrekkelijke propositie’, aldus woordvoerster Miranda Post. Of de opleverdatum naar voren kan worden geschoven, kan ze nog niet zeggen. Het pand is gepland aan de Domenico Scarlattilaan in deelgebied Vivaldi ter hoogte van station RAI. Half november wordt de winnaar bekendgemaakt. ‘Pas dan zal uiteindelijk pandeigenaar Rijksgebouwendienst een bouwer selecteren’, aldus Post.

EMA ​telt 900 mensen trekt jaarlijks 36.000 bezoekers. Volgens het ministerie van Volksgezondheid levert het EMA in Londen alleen al 36.000 hotelovernachtingen per jaar op. Om het agentschap naar Amsterdam te halen is Nederland van plan 10 miljoen euro uit te trekken voor de uitbreiding van de werkzaamheden van EMA. Ook belooft Nederland een op maat gemaakt kantoor en investeringen in huisvesting voor de werknemers. Amsterdam zou onder de EMA-werknemers de meest gewilde nieuwe locatie zijn.

Reageer op dit artikel