nieuws

‘Mogelijk 150 gebouwen met onveilige vloeren’

Projectontwikkeling

‘Mogelijk 150 gebouwen met onveilige vloeren’
Polak Gebouw Erasmus Universiteit Rotterdam

In Nederland staan mogelijk honderd tot 150 gebouwen met onveilige vloeren zoals die in de ingestorte parkeergarage bij Eindhoven Airport zijn gebruikt.

Branchevereniging VN Constructeurs komt tot die ruwe schatting na een inventarisatie onder grotere leden en na eigen berekeningen.

De ‘verdachte’ vloeren zijn voornamelijk te vinden in ziekenhuizen, scholen, kantoren en parkeergarages die de afgelopen achttien jaar zijn opgeleverd. Een woordvoerder van de vereniging bevestigt een bericht hierover van RTL Nieuws.

Bij de panden is gewerkt met breedplaten waarover beton is gestort. ‘Het risico lijkt groter als daarbij zelfverdichtend beton is gebruikt bij platen die een glad oppervlak hadden.’

Nadat deskundigen wegens de instorting in Eindhoven aan de bel hadden getrokken vroeg het ministerie van Binnenlandse Zaken gemeenten te inventariseren of er op hun grondgebied zulke gebouwen staan. ‘Via die weg zal moeten blijken hoeveel gebouwen het uiteindelijk zijn’, aldus de zegsman van VN Constructeurs. Van onmiddellijk gevaar zou volgens de vereniging geen sprake zijn.

Inmiddels is al een aantal gebouwen als mogelijk onveilig aangemerkt, zoals het Polak-gebouw van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Een groot gebouw van hogeschool Windesheim in Zwolle blijft waarschijnlijk de rest van dit collegejaar dicht omdat de vloeren onveilig zijn. De circa 4000 studenten en 300 medewerkers die gebruikmaken van het pand worden elders op en rond de campus van de hbo-instelling ondergebracht.

De hogeschool sloot afgelopen weekend al uit voorzorg gebouw X, dat zeven bouwlagen telt, voor nader onderzoek. Daaruit is gebleken dat de vloeren ,,een verhoogd veiligheidsrisico” opleveren bij normaal gebruik en niet aan de veiligheidsnormen van de overheid voldoen. Het pand ging open in 2010.

In Enschede is 26 oktober een gebouw van een hbo-instelling gedeeltelijk uit voorzorg gesloten omdat dezelfde betonconstructie is toegepast als in de ingestorte parkeergarage van Eindhoven Airport. In het gebouw van de Saxion-hogeschool wordt nader onderzoek gedaan naar de veiligheid. De studenten en medewerkers van de Pabo die dit deel van het pand gebruiken worden elders ondergebracht. Volgens Saxion zijn de gevolgen van de sluiting ‘relatief gering’: in totaal zijn in het bewuste gedeelte van het gebouw tien klaslokalen.

De school Leerpark Presikhaaf in Arnhem blijft zeker tot begin november gesloten. In het gebouw is voor de vloeren dezelfde constructiewijze toegepast als in de parkeergarage in Eindhoven, meldt de school voor vmbo en mbo op de website.

Reageer op dit artikel