nieuws

Vastgoedfondsen 10 procent duurzamer

Projectontwikkeling

Vastgoedfondsen 10 procent duurzamer
TNT Hoofddorp, duurzaamste kantoorgebouw van Europa

Uit de GRESB-resultaten blijkt dat dertien preferente Nederlandse vastgoedfondsen hun duurzaamheidsscores in 2016 met 10 procent hebben verbeterd. Samen vertegenwoordigen deze fondsen een totale beleggingswaarde van 20 miljard euro.

Dat bericht Sweco. Alle dertien preferente Nederlandse fondsen die Sweco monitort in opdracht van haar klanten zijn op het hoogste niveau beland van Sweco’s duurzaamheidsindex. Onlangs heeft de Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB) de duurzaamheidscores van alle deelnemende vastgoedfondsen bekendgemaakt.

Sweco is GRESB-lid en monitort en beheert van een groot aantal pensioenfondsen de indirecte vastgoedportefeuilles, waaronder dertig internationale en nationale vastgoedfondsen en tien infrastructuurfondsen. ‘We constateren dat de GRESB-scores van de Nederlandse fondsen in absolute zin op een zeer hoog niveau zijn aanbeland’, aldus Philip Bischop, senior Capital Consultant bij Sweco.

‘Binnen de door ons gehanteerde duurzaamheidsindex bevinden de Nederlandse vastgoedfondsen zich inmiddels in het topsegment. De gemiddelde GRESB-score is 78 voor de woningfondsen, 77 voor de winkelfondsen, 82 voor de kantorenfondsen en 73 voor de bedrijfsruimtefondsen.’

Een verdere verbetering van de GRESB-duurzaamheidsscore is met name realiseerbaar bij het onderdeel Environment. Bij dit onderdeel kunnen punten behaald worden met (betere) energielabels, prestatie-indicatoren en prestatiemetingen. Hiermee kunnen vastgoedfondsen aantonen hoe zij de schade aan ons milieu reduceren met het verkleinen van de CO2-voetafdruk en het duurzaam gebruiken van natuurlijke hulpbronnen.

Op basis van een ‘like for like’-vergelijking realiseerden de dertien fondsen in 2016 omgerekend een energiebesparing van 356 woningen, een CO2-reductie van 93 auto’s en een reductie van watergebruik van zes olympische zwembaden. Op 12 oktober 2017 presenteert Sweco de resultaten van de GRESB Real Estate Assessments 2017.

Reageer op dit artikel