nieuws

‘Meer regie Rijk op woningmarkt’

Projectontwikkeling

‘Meer regie Rijk op woningmarkt’
Chris Kuijpers

De nieuwe regering gaat ‘iets meer regie’ nemen op de woningmarkt. Gasloze nieuwbouw en versnelling van de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad krijgen topprioriteit.

Topambtenaar Chris Kuijpers van Binnenlandse Zaken zei dit volgens vakblad Cobouw op 18 september tijdens een woningmarktdebat van NVB Bouw, de Nederlandse vereniging van ontwikkelende bouwers. ‘De tijd dat we de woningbouw helemaal aan de markt overlaten, is voorbij. Er komt iets meer regie’, aldus de directeur-generaal Bestuur en Wonen.

Er moet vaart gemaakt worden met nieuwbouw. Waar de markt en lokale overheden falen, gaat het Rijk ingrijpen, kondigde Kuijpers aan. Dat er bijvoorbeeld nog steeds geen woningen gebouwd worden op het voormalige vliegveld Valkenburg, waar 5.000 woningen gepland staan, stoort hem. ‘Katwijk wil het bestemmingsplan niet maken.’ Het Rijk gaat zich in deze kwestie mengen, verzekerde hij. Overigens is het Rijksvastgoedbedrijf eigenaar van het terrein. Onlangs liet het weten dat Heijmans eind dit jaar alle obstakels – zoals de oude landingsbanen – heeft opgeruimd. In 2020 moeten de eerste 300 woningen zijn gerealiseerd.

Volgens de dg moeten nieuwe woningen zowel in als buiten de stad gebouwd worden. Het Rijk moet zich met de exacte bouwlocaties volgens hem niet bemoeien. ‘Regionaal kan dat het beste bepaald worden.’ Verduurzaming van de woningvoorraad staat bovenaan Kuijpers’ actielijstje. ‘We hebben nu zo’n 7.000 klimaatneutrale woningen; in 2030 moeten we er 2 tot 3 miljoen hebben.’ Het huidige tempo om woningen van het gas af te halen, gaat volgens hem te traag. ‘Zo’n 75 procent van de nieuwbouwwoningen wordt nog op gas wordt aangesloten.

Reageer op dit artikel