nieuws

DSM vecht woningproject Parkrijk Rijswijk met succes aan

Projectontwikkeling

DSM vecht woningproject Parkrijk Rijswijk met succes aan
Woningen in Parkrijk Rijswijk

Een deel van woningproject Parkrijk in Rijswijk zit voorlopig op slot. De Raad van State heeft bezwaren van de nabijgelegen chemiereus DSM tegen de woningbouw in een kortgeding toegewezen.

Dat blijkt uit een voorlopige uitspraak van de Raad van State in Den Haag. De voorzieningenrechter van ’s lands hoogste rechtscollege heeft bestemmingsplan Sion-’t Haantje van gemeente Rijswijk geschorst. Het bestemmingsplan maakt de bouw van 3.500 woningen tot 2023 aan weerszijden van de Beatrixlaan in Rijswijk-Zuid mogelijk. Deelplan Sion is al grotendeels gerealiseerd. De woningbouw van deelplan ’t Haantje – door ontwikkelaars hernoemd tot Parkrijk – is nog maar net begonnen.

Een deel van de geplande woningen in dit gebied – ingeklemd tussen de A4, het Wilhelminapark en Delft-Noord – ligt volgens DSM te dicht bij het chemiebedrijf. DSM is gevestigd op hete bedrijventerrein aan de Alexander Fleminglaan in Delft. DSM vreest door de woningbouw problemen met zijn bedrijfsvoering te krijgen vanwege strenge normen voor geluid en veiligheid. De voorzieningenrechter oordeelt dat gemeente Rijswijk onvoldoende heeft uitgezocht welke eventuele nadelen DSM hiervan ondervindt. Concreet betekent dit dat de ontwikkeling van een aantal deelplannen in Parkrijk nu moet worden stopgezet.

Rijswijk moet eerst onderzoek doen. In de bodemprocedure die nog maanden op zich kan laten wachten zal de Raad van State een definitief oordeel vellen. De voorlopige uitspraak heeft geen gevolgen voor de woningen die nu gebouwd worden. In de eerste fasen van Parkrijk realiseren Dura Vermeer Bouw ZuidWest en VolkerWessels Vastgoed ongeveer tachtig woningen. De bouw is in handen van Dura Vermeer en Boele & van Eesteren.

Reageer op dit artikel