nieuws

ABN opent circulair inspiratiepand Zuidas

Projectontwikkeling

ABN opent circulair inspiratiepand Zuidas
Circl Zuidas, foto: Elmer van der Marel

ABN Amro heeft op 5 september Circl op de Zuidas officieel geopend. De bank heeft dit pand circulair ontwikkeld en gebouwd om de opgedane kennis te delen en klanten goed over circulariteit te kunnen adviseren.

Ceo Kees van Dijkhuizen verrichtte de openingshandeling. Bijna alle gebruikte materialen in Circl zijn eerder gebruikt, demontabel en opnieuw te gebruiken. Zo heeft ABN met haar medewerkers 16.000 oude spijkerbroeken ingezameld, die als isolatiemateriaal in het plafond zijn verwerkt. In Circl zijn naast vergaderruimtes een restaurant, een rooftop bar en een expositieruimte gevestigd. De vergaderruimtes zijn omgeven met kozijnen die zorgvuldig zijn gedemonteerd uit oude kantoren die zijn gesloopt.

Het meubilair in Circl is eerder door ABN gebruikt en hersteld. Op het dak liggen 500 zonnepanelen die voor energie zorgen. In het pand wordt geen wisselspanning maar gelijkstroom gebruikt, zodat energieverlies door omzetting beperkt wordt. Medewerkers van Circl dragen bedrijfskleding gemaakt van oude petflessen en in de horeca werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

In Circl vinden lezingen en bijeenkomsten plaats. Maatschappelijke en economische vraagstukken staan daarin centraal, waaronder nieuwe mogelijkheden en oplossingen voor de circulaire economie. Van Dijkhuizen stelt dat Circl perfect aansluit bij de duurzaamheidsambities van ABN Amro, genaamd Missie 2030. ‘Daarmee zet de bank vol in op verduurzaming van woningen en kantoren waarvoor ze leningen heeft verstrekt en wil ze deze in 2030 naar gemiddeld energielabel A hebben gebracht.’

De bouw- en vastgoedsector is een grondstof- en energieintensieve sector. Het Rijk wil dat de Nederlandse economie in 2050 volledig draait op herbruikbare grondstoffen. Een (tussen)doelstelling is een daling van 50 procent in het gebruik van primaire grondstoffen tot 2030. Het wordt een flinke uitdaging om bij een gelijk bouwvolume een daling van 30 miljoen ton primair bouwmateriaal te realiseren tot 2030. Al het bouwafval zal  als circulaire input moeten dienen, van steen tot gruis, aldus de bank.

Reageer op dit artikel