nieuws

Tandheelkundegebouw Nijmegen gerenoveerd

Projectontwikkeling

Net op tijd voor aanvang van het nieuwe studiejaar is de renovatie van het Tandheelkundegebouw in Nijmegen afgerond.

Tandheelkundegebouw Nijmegen gerenoveerd
Nijmegen vernieuwbouw tandheelkunde Foto: Inbo

In het gerenoveerde gebouw zijn de opleidingen Tandheelkunde (Radboud Universiteit Nijmegen en Radboudumc) en Mondzorgkunde (Hogeschool Arnhem Nijmegen) ondergebracht die zich bezighouden met onderwijs, onderzoek en patiëntenzorg.

Energiezuinigheid, duurzaamheid en comfortverhoging stonden centraal. Het gebouw is dan ook voorzien van innovatieve systemen die een reductie in energieverbruik van meer dan 70 procent realiseren ten opzichte van de oude situatie. De besparing wordt onder andere gerealiseerd door:

  • een nieuwe gevel voor klimaatverbetering, uitstraling, duurzaamheid (triple glas);
  • goede zon- en lichtwering, inclusief daglichtafhankelijke verlichting bij behandelruimtes aan de zuidkant;
  • een korte termijn energie-opslag: door het toepassen van een thermische waterbuffer van 80 m3 wordt de inzet van de warmtepomp gemaximaliseerd en de inzet van koelmachines geminimaliseerd;
  • het vervangen van de volledige installatie (luchtbehandeling, verwarming, warmte- en koude-opwekking, noodstroom, hoofdverdeelkasten, verlichting, gebouwbeheersysteem, ontruimingsinstallatie etc.).

Deerns was in het ontwerpteam verantwoordelijk voor het installatieontwerp en advies over de duurzaamheid, bouwfysica en brandveiligheid.

Eerder deze zomer werd het Tandheelkundegebouw gekroond tot beste renovatieproject en ontving het de NRP Gulden Feniks, een prijs ter bevordering van en inspiratie voor duurzaam gebruik van de bestaande omgeving.

Reageer op dit artikel