nieuws

Eerste Knarrenhof Nederland in Zwolle

Projectontwikkeling

Eerste Knarrenhof Nederland in Zwolle
bouwstart-Knarrenhof-Zwolle

De bouw van het Knarrenhof Aahof in Zwolle is op 18 april begonnen. Het project bestaat uit 48 woningen waarvan veertien sociale huurwoningen en een gemeenschappelijke ruimte.

Trebbe Oost & Noord tekent voor de realisatie van het Knarrenhof naar ontwerp van Inbo Architecten. DeltaWonen neemt de sociale huurwoningen af. Eind april zullen de eerste activiteiten op de bouwplaats zichtbaar zijn. De woningen worden naar verwachting in het eerste kwartaal van 2018 opgeleverd.
Peter Prak is initiator van dit project en voorzitter van Knarrenhof Nederland. In 2011 werd het idee geboren bij een aantal 50-plussers voor een gezamenlijk woningproject. Naast wonen staan nabuurschap, zelfredzaamheid en zelfstandigheid centraal. Het concept Knarrenhof diende als voorbeeldproject voor wooncoöperaties voor ex-minister Stef Blok en nu als inspiratieproject voor de Rijksbouwmeester. Zwolle is de stad waar het eerste Knarrenhof van Nederland wordt gerealiseerd. In tientallen andere steden zijn lokale initiatiefnemers bezig met de ontwikkeling van eigen ‘Knarrenhoven’.
Het concept Knarrenhof is aangemerkt als meest innovatieve woonzorgconcept van Nederland door KennisCentrum Wonen en Zorg. De opzet van het plan is wonen in hofjes, waardoor er ruimte ontstaat voor een gemeenschappelijke binnentuin. Sociale samenhang en zelfstandig blijven wonen, staan centraal in en om de woningen. Ed Anker, wethouder gemeente Zwolle: ‘We zijn supertrots dat het allereerste Knarrenhof in Zwolle wordt gebouwd. Het is een bijzonder concept waaraan wij graag ruimte geven. Daarom hebben we als gemeente vooraf niet al te veel randvoorwaarden meegegeven. De initiatiefnemers hebben veel geduld moeten oefenen, maar nu gaat het dan toch gebeuren.’

Reageer op dit artikel