nieuws

Stationsgebied Amsterdam Centraal op schop

Projectontwikkeling

Stationsgebied Amsterdam Centraal op schop
Artist Impression De Entree - werkzaamheden Amsterdam centraal station kosteloos

Het stationsgebied aan de stadszijde van Amsterdam Centraal wordt tussen 2018 en 2023 volledig heringericht. Volgende week maakt het stadsbestuur van Amsterdam wie de aanbesteding heeft gewonnen.

Dat schrijft Het Parool. Wethouder Pieter Litjens (Verkeer) noemt het gebied nu rommelig en chaotische met te veel asfalt. Hij staat een entree voor die een stad als Amsterdam waardig is en ‘de komende honderd jaar meekan’. De komende vijf jaar zullen Stationsplein, Prins Hendrikkade en de kop van het Damrak op de schop gaan. De voorzijde van het Centraal Station moet ruimer, veiliger, rustiger en met meer water, aldus de wethouder namens het stadsbestuur.

Waar nu nog stadsbussen hun haltes hebben, zal het asfalt plaatsmaken voor het water dat hier vroeger was. Onder dat ‘nieuwe water’ komt een grote fietsenkelder met ruimte voor 7.000 fietsen. Ook het autoverkeer wordt aan banden gelegd. Het werk begint aan de westzijde, met een verdieping van de rijweg onder het spoor. Door de weg zeventig centimeter uit te graven kunnen touringcars en vrachtauto’s door deze onderdoorgang. Voor de hotels tegenover het station komt een ‘knip’, waardoor dat stuk van de Prins Hendrikkade vrijwel autovrij moeten worden.

Daarna volgt het graven van het Open Havenfront en de aanleg daarin van de fietsenkelder. De daadwerkelijke bouw staat gepland tussen 2018 en 2023. In deze periode ontstaat enorme verkeersoverlast doordat auto’s moeten omrijden, tramhaltes worden verplaatst en de steigers voor de rondvaartboten verhuizen in oostelijke richting. Volgende week maakt Amsterdam bekend welke aannemerscombinatie de klus krijgt. Het veroorzaken van zo min mogelijk overlast speelt bij die gunning een belangrijke rol.

Reageer op dit artikel