nieuws

rotterdam neemt afscheid van stationsgebouw

Projectontwikkeling

Rotterdam neemt op kunstzinnige wijze afscheid van het stationsgebouw op Rotterdam Centraal.

Het vijftig jaar oude pand is te klein geworden voor de steeds grotere stroom reizigers en gaat begin 2007 tegen de vlakte. Om het einde van het station te symboliseren, wordt de glasgevel van het gebouw beplakt met grote letters die het woord EXIT vormen. Burgemeester Opstelten zal het kunstwerk van Onno Poiesz dinsdagavond onthullen.Het huidige stationsgebouw verrees in 1954 op de plek waar vroeger een diergaarde was. Deze dierentuin was tijdens de Tweede Wereldoorlog platgebombardeerd. Het oude centrale station, ook slachtoffer van de bombarbardementen, bevond zich in de buurt van het huidige Hofplein.De architect van het karakteristieke Rotterdam CS is Sybold van Ravensteijn, die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van Diergaarde Blijdorp. Na de sloop komt er op het voorplein een tijdelijk station. Pas in 2010 is het nieuwe stationscomplex, dat Openbaar Vervoer Terminal gaat heten, klaar. Op die plek komen dan trein, metro, tram en Randstadrail samen.

Reageer op dit artikel