Alles over Rene-buck

René Buck

De strijd om een nieuw hoofdkantoor van Amazon - Het Vervolg

Hoeveel kost het om je overhemd te laten stomen en kun je wel een fatsoenlijke avocado krijgen? Gaat het alleen om geld of is 'the devil in the detail' als het gaat om het binnenhalen van een grote onderneming in jouw stad?

Risico's veraf, maar ook dichtbij

Risico's veraf, maar ook dichtbij

Voor vastgoedinvesteringen door beleggers en locatiekeuzes door bedrijven (eindgebruikers) nemen wereldwijd de risico's toe.

Blinde vlek, maar bij wie?

De relatie tussen economisch succes en landschap is moeizaam kwantitatief te onderbouwen. 'Landschap' helpt, jazeker, maar in welke mate blijft in deze studie onduidelijk. De tien bestudeerde internationale voorbeelden leveren eveneens slechts anekdotisch bewijs. Het succes van Londen als financieel, zakelijk en toeristisch centrum heeft volgens het onderzoek duidelijk te maken met de groene longen en de greenbelts, en gelijke redeneringen worden opgehangen voor het Ruhrgebied, Parijs en San Francisco. Maar bewijzen, ho maar.

Amerikaanse verkiezingen belangrijk voor Nederlandse vastgoedsector

Wordt 8 november 2016 een belangrijke dag voor de Nederlandse vastgoedsector? Wedervraag: wat is er op die dag? Antwoord: dan vinden de Amerikaanse verkiezingen plaats en wordt de nieuwe president van de Verenigde Staten gekozen.

Start-ups interessante doelgroep voor vastgoed

Zegt de ene projectontwikkelaar tegen de andere: 'Wij ontwikkelen nu een accelerator voor start-ups en scale-ups. Met een bootcamp en een venture capitals forum coachen we bedrijven, in de hoop dat er ook een eigen nieuwe unicorn tussen zit.'

Investeringsfonds innovatiecampussen: goed idee

Investeringsfonds innovatiecampussen: goed idee

Scienceparken en campussen doen het goed in Nederland. Op de act grootste campussen van ons land groeide het aantal bedrijven met 37 procent (nu ruim 1.200) en steeg het aantal gevestigde spin-offs van 410 tot 600.

Beladderde of belabberde ruimtelijke ontwikkeling

Beladderde of belabberde ruimtelijke ontwikkeling

De Ladder voor Duurzame Verstedelijking roept veel tegengestelde reacties op. Het beeld varieert van 'papieren tijger' tot 'handig instrument dat zorgvuldige ruimtelijke ordening bevordert'.

Zonnige toekomst voor de Zuidas

Zonnige toekomst voor de Zuidas

De laatste tijd regent het mooie berichten over de Zuidas. Een toppositie in diverse onderzoeken naar aantrekkelijke vestigingslocaties, een leegstand die met 5 procent in de buurt komt van frictieleegstand, internationale beleggers die in de kantoorkolossen een mooie mix van rendement en risico zien en duidelijkheid over aanleg en financiering van het veelbesproken dokmodel.

'Borrowed size' helpt Nederlandse steden niet

'Borrowed size' helpt Nederlandse steden niet

De laatste tijd klinkt er een nieuw buzz-woord in de discussies over de ruimtelijke ordening in Nederland namelijk: borrowed size. In het kort: Nederland ontbeert echt grote steden, maar door excellente verbindingen tussen de vijf grote steden onderling en met naburige buitenlandse steden kun je 'lenen van de kracht van de buren'. Daarmee win je agglomeratiekracht en kunnen de Nederlandse steden volop meedoen in de internationale concurrentiestrijd. Is het echt zo simpel?

Gentrification, het slechte voorbeeld van Silicon Valley

Gentrification, het slechte voorbeeld van Silicon Valley

De dag nadat Facebook enkele weken geleden start-up WhatsApp kocht voor het onwaarschijnlijk hoge bedrag van 16 miljard dollar, namen de protesten in Silicon Valley (Californië) tegen technologiebedrijven toe. De keerzijde van de 'new tech rich' is namelijk gentrification, het verdringingsproces waarbij lage- en middenklasse huishoudens uit hun buurten worden verdrongen door de hoge inkomensgroepen, die wél de sterk stijgende huren kunnen betalen. En met de gunstige economische vooruitzichten wordt deze tweedeling in de beroemde Silicon Valley (grofweg het gebied tussen San Francisco en San José) alleen maar scherper.