Dudok Real Estate
Bouwconcern BAM 'op koers' om dit jaar meer woningen te verkopen
Bouwconcern BAM ligt dit jaar 'goed op koers' om meer woningen te verkopen dan in 2023. Daarbij profiteert het bedrijf van de sterke vraag naar nieuwbouw.
Bouwconcern BAM ligt dit jaar 'goed op koers' om meer woningen te verkopen dan in 2023. Daarbij profiteert het bedrijf van de sterke vraag naar nieuwbouw.
Door de sterke vraag naar woningen leverde de Nederlandse tak van bouwbedrijf BAM meer op dan dezelfde periode een jaar eerder. Dit ondanks de negatieve impact van een project in Manchester.
De ruim 6.100 bestaande woningen van het Altera Woningfonds vóór 2040 Paris Proof krijgen; dat is een van de doelstellingen die Altera Vastgoed zichzelf heeft gesteld. Dat vraagt om een structurele aanpak. Daarom is Altera met vijf gerenommeerde bouwondernemingen - mét ervaring van bewonersparticipatie - samenwerkingen gestart. Het eerste project is inmiddels succesvol opgeleverd: de verduurzaming van 31 woningen in Sassenheim.
BAM heeft vorig jaar fors minder woningen verkocht. Het bouwconcern heeft bijna 10 miljoen euro gestoken in het afslanken van het bedrijf.
Over het derde kwartaal van 2023 heeft bouwbedrijf Bam minder woning verkocht dan diezelfde periode vorig jaar. Momenteel loopt een proces tegen het bedrijf. Hierdoor zijn de resultaten mogelijk vertekend.
Nederland moet dringend meer woningbouw toelaten buiten de grote stad, bijvoorbeeld aan de rand van Almere waar veel ruimte is. Dat vindt Ruud Joosten, topman van BAM. 'Er wordt nu vooral binnenstedelijk gebouwd. Dat zijn vaak kleine projecten met bijvoorbeeld maar dertig woningen', zegt Joosten. Volgens hem zijn er juist grote projecten nodig.
Voor Samen Kansrijk wordt een nieuw schoolgebouw gerealiseerd voor gespecialiseerd onderwijs.
Donderdag presenteerde het beursgenoteerde Bam zijn jaarcijfers over 2022. De totale omzet van het bedrijf is met tien procent gedaald tot 6,6 miljard euro. In Nederland bedroeg de omzet 2,9 miljard euro. In 2023 gaat Bam zich voornamelijk richten op de markten in Nederland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk.
Bouwconcern BAM heeft de eerste negen maanden van dit jaar afgesloten met een hogere winst op een lagere omzet. De onderneming kampt naar eigen zeggen met de hoge inflatie en problemen in de toeleveringsketen die het resultaat drukten. Dat de winst toch hoger uitviel had onder andere te maken met een voordeel door de verkoop van een onderdeel.
BAM raakte maandag bijna 9 procent aan waarde kwijt op de Amsterdamse beurs. De FIOD en het Openbaar Ministerie zijn een onderzoek gestart naar mogelijke onregelmatigheden bij enkele reeds opgeleverde projecten van BAM International.