nieuws

Rising Star: Michael Warmenhoven

Loopbaan

In deze rubriek stelt een jong talent in de vastgoedsector zich voor aan de hand van een aantal vragen. Onze Rising Star van deze week is Michael Warmenhove van Cushman and Wakefield.

Rising Star: Michael Warmenhoven
Michael Warmenhove Foto: Roy Beusker

Naam: Michael Warmenhoven

Leeftijd: 28 jaar

Opleiding: Master Leadership for Sustainability (with a major in Organisation)

Ik ben: Valuer Cushman en Wakefield

Waarom vastgoed: Tijdens mijn studie in Malmö (Zweden) ben ik veel in aanraking gekomen met projectmanagement, maar ook met mismanagement. Een case over de Turning Torso, het icoon van Malmö, fascineerde en intrigeerde me. Zo sterk zelfs dat ik besloot mijn carrière voort te zetten in de vastgoedsector. De vele mogelijkheden maken dat vastgoed nooit gaat vervelen en er altijd nieuwe uitdagingen zijn.

Het mooiste vastgoedobject: Ik kijk graag vooruit, dus kies ik voor de herontwikkeling van De Koepel in Haarlem. Dit is nu al een iconisch gebouw dat de afgelopen jaren in gebruik was als gevangenis. Het krijgt nu eindelijk een nieuwe bestemming. Naast een particuliere ‘Global School for Entrepeneurship’ dat op den duur ook academisch onderwijs wil geven, wordt er een MKB-hub gecreëerd voor gezamenlijke projecten voor innovatie en duurzaamheid. En voor het open karakter van De Koepel komt er horeca en een bioscoop met zes zalen. Stichting Panopticon gaat het Rijksmonument herontwikkelen tot een multifunctioneel gebouw met academisch onderwijs als hart. De planning is dat dit gebouw in september 2021 gebruiksklaar is.

Het lelijkste vastgoedobject: De Zizkov TV toren in Praag. In de toren bevindt zich een restaurant, café, hotel en observatieruimte. De toren staat ook bekend om de enorme baby’s die aan de buitenkant van het gebouw hangen. Deze baby’s zijn ontworpen door kunstenaar David Cerny en lijken omhoog te kruipen. En om de lelijkheid nog meer te benadrukken worden dit ook wel de baby’s van Cerny genoemd. De prachtige stad Praag heeft gelukkig tal van authentieke gebouwen, waardoor het een geweldige stad is om eens te bezichtigen.

Mijn hart ligt bij kantoren / winkels /bedrijfsruimten / woningportefeuilles / …: Als taxateur heb ik het privilege om te werken in alle sectoren van de vastgoedmarkt, maar uiteraard heb ik een lichte voorkeur en dat is horeca. Vooral de discussies erover tussen collega’s, er is namelijk altijd wel iemand die er gegeten heeft en die daar graag zijn ervaring daarover met je deelt.

Belangrijkste trend: De online bestel cultuur en in het bijzonder de retour zendingen. De logistieke uitdagingen en verbeteringen én de leegstand in de winkelstraten, maken dit in mijn ogen één van de belangrijke trends binnen de vastgoed sector. De komende jaren zal de leegstand in de winkelstraten alleen maar toenemen. Tot slot hoop ik dat er snel een betere oplossing gevonden wordt voor retours. Het kan niet waar zijn dat het grootste deel van wat retour wordt gestuurd niet meer wordt gebruikt maar vernietigd.

Must-read/see: Om in vastgoed sferen te blijven raad ik iedereen aan de podcast “Brand in het Landhuis” te luisteren. Een verhaal dat de inwoners van Vught lang bezig heeft gehouden. Het is echt een ontspannen manier om verhalen tot je te nemen, dus hou je niet van een boek dan is een podcast echt een geweldige uitvinding.

Dit zien we allen over het hoofd: De groei mogelijkheden van Nederlandse steden op het gebied van toerisme. Toeristen laten Nederland ten slotte bloeien.

Grootste kans voor vastgoedprofessionals: Grootste bedreiging voor de vastgoedsector: Het uitblijven van duidelijkheid omtrent stikstof en poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS). Door aanscherping en strengere normen worden aannemers en werkgevers uit de bouw, infrastructuur en transportsector op de handrem gezet. Men geeft nu al aan dat dit zou kunnen leiden tot een recessie.

Mijn rolmodel: Mijn grootste succes: Voorlopig nog het behalen van mijn master, maar wellicht wordt er in de nabije toekomst nog een master aan toegevoegd. En daarbij vind ik, ondanks mijn achtergrond dat ik de afgelopen jaren een grote groei heb doorgemaakt binnen Cushman & Wakefield.

Ik zou mij willen ontwikkelen in: In mijn volgende functie wil ik: In mijn volgende functie wil ik mij meer richten op internationale portefeuilles, op strategische vraagstukken en op nieuwe ontwikkelingen binnen Cushman & Wakefield.

Ik heb het meest geleerd van: Mijn eerste ‘echte’ werkervaring heb ik opgedaan bij AVR (afvalverwerking). Hier heb ik geleerd om te analyseren en projecten op te zetten en uit te werken, maar misschien wel belangrijker dat je op een andere manier kunt kijken naar afval. AVR probeert het beste te bereiken met dat anderen weggooien.

Als ik vragen heb over mijn vakgebied raadpleeg ik: Door de jaren heen heb ik geleerd hoe belangrijk het is een goede manager te hebben. Van een manager moet je kunnen leren, samen tot het beste resultaat komen, maar ook heel veel plezier hebben. Wanneer ik vragen heb wend ik mij al snel tot één van de managers die ik binnen Cushman & Wakefield heb of heb gehad.

Over 5 jaar ben ik: Misschien nog in Nederland, maar er is een grote kans dat ik dan werkzaam ben in het buitenland. Een buitenland avontuur past goed bij mijn ambitie. De internationale omgeving kan ervoor zorgen dat ik me verder kan ontwikkelen als vastgoed professional.

Mooiste functie in het vastgoed: Eigenaar van vastgoedontwikkelingen.

Nevenfunctie: Ik ben in november 2018 geselecteerd om deel te nemen aan het Excellence Program van Cushman & Wakefield. Gedurende dit traject ben ik veel te weten gekomen over onze organisatie en over mezelf. Het is een mooie leerschool en een privilege om dit traject te mogen doen.

Sociale media: LinkedIn

Favoriete apps: Ginventory, Flitsmeister & FD.

Laatst bezochte evenement: Zakelijk: Zeilregatta van Fresh. Privé: Parade in Amsterdam.

Het opvallendste bericht van de afgelopen maand: Het opvallendste bericht van afgelopen tijd vind ik het artikel over Yotel. Een hotelketen, die bekend staat om vol automatische hotelkamers en inmiddels zeven hotels bij luchthavens en vijf hotels in (binnen)steden omvat. Zij zien de nieuwe vestiging in Amsterdam-Noord als een springplank om wereldwijd meer stadshotels te realiseren voor tech-savvy reizigers. Het hotel heeft een duurzame insteek, namelijk om zoveel mogelijk hotelkamers op zo weinig mogelijk vierkante meter te realiseren. Echter was dit in eerste instantie niet hun insteek. Yotel richt zich op het feit dat hotelkamers circa 90% van de dag leegstaan, dus realiseren ze kleine kamers die aansluiten bij de tech-savvy reizigers. Het is duidelijk dat Yotel goed kijkt naar de verschillende types van reizigers.

Mijn vrije tijd besteed ik graag met vrienden en familie, maar daarnaast sport ik graag (voetbal, wielrennen, golf en squash). In het weekend wil ik wel eens het land verlaten voor een stedentrip.

De belangrijkste bron van vastgoednieuws is voor mij: Vastgoedmarkt, Property NL en vastgoedjournaal

Favoriete gadget: De Iphone

Transportmiddel: VanMoof

Vrijmibo/hangout: Ergens in de Pijp

Reageer op dit artikel