nieuws

Rising Star: Pim Gooris

Loopbaan

In deze rubriek stelt een jong talent in de vastgoedsector zich voor aan de hand van een aantal vragen. Onze Rising Star van deze week: Pim Gooris die bij JLL verantwoordelijk is voor de aanhuur van kantoorruimte namens corporate cliënten.

Rising Star: Pim Gooris
Pim Gooris

Naam: Pim Gooris

Leeftijd: 25 jaar

Opleiding: Commerciële Economie met een minor Cross Cultural Business Skills aan de Hoge School van Amsterdam.

Ik ben: …binnen JLL verantwoordelijk voor de aanhuur van kantoorruimte namens corporate cliënten (gebruikers)  in de regio Groot-Amsterdam.

Waarom vastgoed: Ik ben er in alle eerlijkheid onbewust ‘ingerold’. Maar hoe mooi is het, dat je juist op die manier iets vindt waarvan je ontdekt dat dit bij je past. Uiteindelijk is gebleken dat ik vastgoed een inspirerend product vind, omdat het in meerdere vormen noodzakelijk is voor mensen en bedrijven voor wonen en werken. Vastgoed is over de hele wereld een actueel onderwerp en huisvesting is en blijft essentieel voor mensen en bedrijven om goed te kunnen functioneren. Daarnaast haar diversiteit, het komt in zoveel verschillende vormen en maten, zeker vandaag de dag met de wereld die sneller verandert dan ooit.

Het mooiste vastgoedobject: Ik blijf voor deze vraag in Amsterdam. Het is wellicht architectonisch niet het mooiste gebouw van Amsterdam, maar zeker wel een zeer opmerkelijke: de A’dam toren. Een multifunctioneel gebouw dat volledig in het teken staat van muziek. De diversiteit die het gebouw kenmerkt, maakt dit voor mij een gaaf object, met een mix aan kantoren, café, hotel, discotheek, een uitkijkpunt en twee restaurants, waarvan er eentje ronddraait. Het gebouw kent daarnaast gave features zoals een glazen ‘disco’ lift en het heeft de mogelijkheid om d.m.v. een lichtcomputer aan de buitenkant van boven tot onder van kleur te veranderen. Dit werd onder meer voor Pink Ribbon gedaan in het roze bij de start van de borstkankermaand en voor Ajax met het logo vanwege het winnen van de beker, de schaal én het bereiken van de halve finale van de Champions League. Een geslaagd concept!

Het lelijkste vastgoedobject: Toch wel de ‘Rainbow Offices‘ aan de Arena Boulevard in Amsterdam Zuid-Oost. Het doel was om een tekort aan warmte en begrenzing te compenseren door een kleurige straatwand te ontwerpen. Warmte kan de omgeving rond de Johan Cruijf Arena zeker gebruiken, maar daar dragen alle kleuren van de regenboog in mijn ogen niet aan bij.

Mijn hart ligt bij kantoren: Kantoren. Het blijft interessant om te zien hoe de kantorenmarkt de geografie bepaalt van een stad of land. Het gros van de mensen gaat tenslotte in de buurt wonen van waar zij werken of andersom.

Belangrijkste trend: De veranderende vraag van eindgebruikers van commercieel vastgoed. Het is denk ik niet onopgemerkt gebleven dat ‘serviced office concepten’ als paddenstoelen uit de grond schieten. Het lage leegstandspercentage, de groeiende vraag naar aanvullende diensten en flexibele huurcondities zorgen voor een aantrekkelijke markt voor business centers om strategische posities in te nemen in grote kantoorsteden. Door de aanhoudende leegstand in de grote steden zijn gebruikers bijvoorbeeld op zoek naar tijdelijke huisvesting om de periode tussen de aflopende- en nieuwe huurovereenkomst te overbruggen. Verder profiteren veel bedrijven van de sterke economische groei, wat zorgt voor onzekerheden op lange termijn en dus een toenemende vraag naar flexibiliteit op het gebied van huurcondities.

Must-read/see: The Great Hack. Zeer confronterend om te zien hoe machtig bepaalde personen/organisaties kunnen zijn en hoe toenemende technologische ontwikkelingen helpen om misbruik hiervan te bewerkstelligen. In de documentaire is te zien hoe het onethische gebruik van persoonlijke data is gebruikt voor strategische communicatie voor verkiezingscampagnes van o.a. Trump en de Brexit-campagne. Het bedrijf (Cambridge Analytica) verzamelde persoonsgegevens van 87 miljoen Facebookgebruikers om deze vervolgens te gebruiken om “persuadables” te beïnvloeden in verkiezingscampagnes. Het verhaal laat de kijker zich schuldig voelen over waarom je de ‘terms and conditions’ van je favoriete sociale medium niet gelezen hebt en waarom je je data te grabbel gooit.

Dit zien we allen over het hoofd: De balans tussen nieuwe innovatieve technologieën en de ‘human touch’ in de vastgoedsector. Je leest tegenwoordig steeds meer over ‘big data’ en technologieën daaromheen. Als bedrijf profiteer je denk enorm van een goed werkend CRM-systeem of het op een makkelijke manier kunnen verkrijgen van kwalitatieve meetbare (koude) data, maar ik denk dat successen in onze branche veelal te herleiden zijn aan niet- kwantificeerbare data zoals emoties en verhalen. Technologie is een middel, niet een doel.

Grootste kans voor vastgoedprofessionals: De aanhoudende vraag naar talent op de werkvloer. De aanwezige talentpool, bereikbaarheid en de leefbaarheid van de stad zijn belangrijke onderdelen voor de aantrekkelijkheid van Amsterdam. De stad kent een goed vestigingsklimaat en haar sterke positie binnen Europa zorgt voor voldoende werkgelegenheid en een stijgende vraag naar kantoorruimte. Het UWV verwacht dat de werkgelegenheid in de regio Groot-Amsterdam in 2019 verder zal groeien met 2,5%; dit is meer dan de 1,4% groei die gemiddeld voor Nederland wordt voorspeld. In mijn ogen blijft deze ‘war on talent’ in combinatie met de aanhoudende (sterke) ontwikkelingen op de Amsterdamse kantorenmarkt de aankomende tijd nog zorgen voor genoeg kansen.

Grootste bedreiging voor de vastgoedsector: Krapte op de Amsterdamse kantorenmarkt. Economische groei, het onttrekken van (over het algemeen) kwalitatief laagwaardige kantoorgebouwen voor transformatie en het uitblijven nieuwbouw hebben voor krapte gezorgd op de Amsterdamse kantorenmarkt. Bij het adviseren van eindgebruikers merken wij nog steeds dat de vraag naar kantoorruimte groot blijft en het vinden van geschikte huisvesting voor partijen steeds uitdagender wordt. Er zijn genoeg plannen om het aanbod van kwalitatieve kantoorruimte te verhogen, maar voorlopig komt dat nog even te laat. Tevens lijkt de actualiteit rondom het stikstofprobleem hier ook niet positief aan bij te dragen.

Mijn rolmodel: Ik heb niet een specifiek rolmodel. Wel ervaar ik de samenwerking met collega’s met meerdere jaren werkervaring binnen ons vakgebied als heel nuttig. Het werken in een team waarbij je de mogelijkheid hebt om over bepaalde vraagstellingen te sparren zorgt vaak voor nieuwe invalshoeken.

Mijn grootste succes: Landskampioen in de hockey jeugd bij Breda. In het seizoen 2007-2008 wisten we met de C1 van HC-Breda de titel te bemachtigen door met strafballen te winnen van Pinoké.

Ik zou mij willen ontwikkelen in: De beleggingstak van vastgoed. Het lijkt me interessant om na te denken over de waardetoevoeging aan portefeuilles om zo een belegging optimaal te laten renderen. Waar wij binnen Corporate Solutions en Agency gefocust zijn op een bepaald onderdeel van de markt, kijk je hierbij meer in bredere zin naar vastgoed zoals bijvoorbeeld naar de verhouding tussen gebruikers en de kwaliteit van vastgoed en de locatie.

In mijn volgende functie wil ik: Blijven leren. Zelfverbetering houd je scherp.

Ik heb het meest geleerd van: Mijn collega’s binnen JLL natuurlijk. Cliché, maar ik kan niet anders zeggen dan dat ik bij binnenkomst goed ben ontvangen, veel sturing kreeg en tegelijkertijd de vrijheid had om mijzelf in een betrekkelijk korte tijd breed te ontwikkelen. Dit heeft begin juni 2019 geleid tot mijn promotie tot Medior. Ik heb deel mogen nemen aan New@JLL (het trainee programma binnen JLL), waarbij zelfreflectie en de kennismaking met de verschillende afdelingen binnen de organisatie centraal stonden. Daarnaast heb ik tot nu meegewerkt aan veelal gecompliceerde maar mooie aanhuurtransacties zoals onlangs die van Netflix en Coty. Zeer leerzaam, maar aangezien elke transactie anders is, raak je nooit uitgeleerd.

Als ik vragen heb over mijn vakgebied raadpleeg ik: De desbetreffende persoon bij één van de verschillende afdelingen binnen JLL. Dat is naar mijn mening het mooie aan het werken voor een corporate, er is altijd wel iemand te benaderen die je verder kan helpen. JLL is een organisatie met veel kennis en ervaring bij verschillende collega’s.

Over 5 jaar ben ik: Een herkenbaar aanspreekpunt voor de markt op het gebied van aanhuurtransacties, een breed netwerk is key voor onze business. Ik zie mijzelf zeker nog een tijd aan de corporate kant van de commerciële vastgoedmarkt werken. Voor de toekomst heb ik het voornemen om door te groeien naar een senior of coördinerende rol op een afdeling waar mijn uiteindelijke interesses liggen.

Mooiste functie in het vastgoed: Het adviseren van eindgebruikers van vastgoed. Waarbij eigenaren graag hun pand gevuld zien worden, is de rol van huisvesting een onderdeel van de bedrijfsvoering van gebruikers van vastgoed. De samenwerking met veel verschillende gebruikers maakt dat het werk divers blijft, elke deal is anders.

Nevenfunctie: Preases van dispuut, studentenvereniging ASC.

Sociale media: Instagram en LinkedIn.

Favoriete apps: Spotify, WhatsApp, Instagram en Blockfolio (Crypto portfolio tracker).

Laatst bezochte evenement: 50 jaar bestaan van JLL! Een top feest met 450 gasten waaronder (oud-)collega’s, klanten en relaties van ons kantoor. Mooi om te zien dat je deel uitmaakt van een bedrijf met zo’n rijke historie sinds 1969, toen JLL als eerste buitenlandse vastgoedadviseur een kantoor in Nederland opende. En natuurlijk de leuke Vastgoedmarktspecial ‘50 jaar JLL’ die wij in samenwerking met jullie geschreven hebben!

Het opvallendste bericht van de afgelopen maand: De moord op Derk Wiersum, ‘een aanval op de rechtsstaat’, zo schrijft het NRC. Iedereen kijkt wel eens een film of serie waarbij dergelijke verhalen verfilmd worden, maar als je vervolgens moet lezen dat een jongen van rond 20 een advocaat van een kroongetuige en tevens vader van 2 kinderen op klaarlichte dag doodschiet, komt het toch wel heel dichtbij. 

In mijn vrije tijd houd ik mij bezig met: Kitesurfen en borrelen met vrienden.

De belangrijkste bron van vastgoednieuws is voor mij: Vastgoedmarkt en PropertyNL.

Favoriete gadget: AirPods.

Transportmiddel: Fiets, Golf GTE en Harley Davidson.

Vrijmibo/hangout: Café Binnen Buiten, hier heb je bijna de hele dag zon!

Reageer op dit artikel