nieuws

Rising Star: Pia Klein

Loopbaan

Rising Star: Pia Klein
Pia Klein

In deze rubriek stelt een jong talent in de vastgoedsector zich voor aan de hand van een aantal vragen. Onze Rising Star van deze week is Pia Klein van JLL.

Naam: Pia Klein

Leeftijd: 27

Opleiding: BSc Bouwkunde aan de TU Delft & MSc Land and Real Estate Development aan de Radboud Universiteit Nijmegen

Ik ben: Investment Consultant Capital Markets – Industrial & Logistics bij JLL.

Waarom vastgoed: Het is iets tastbaars, niet alleen maar lucht en je maakt er bijna 24/7 gebruik van. Daarnaast is het ontzettend divers en continue uitdagend.

Het mooiste vastgoedobject: De Rotterdam, ontworpen door Rem Koolhaas (O.M.A.). Voor werk heb ik een paar maanden in Rotterdam gewoond, o.a. in het NHow in ‘de Rotterdam’. Het uitzicht verveelt nooit en de ooit verloederde Kop van Zuid is nu een levendige wijk met restaurantjes, barretjes en hotels.

Het lelijkste vastgoedobject (en waarom): De voormalige Antwerp Tower, naar mijn mening te kolossaal en massief voor de locatie. Op dit moment wordt de toren getransformeerd van voormalig kantoorgebouw naar een high-end woontoren met commerciële plint.

Mijn hart ligt bij: De professionaliteit en nuchterheid van industriële en logistieke vastgoedtransacties. Deze sector heeft de laatste jaren een professionaliseringsslag doorgemaakt en de interesse van buitenlandse beleggers is enorm toegenomen.

Belangrijkste trend: (En tegelijkertijd ook de meest vage trend) klimaatverandering en dus duurzaamheid. Om aan het Klimaatakkoord van Parijs te kunnen voldoen, moet Nederland in 2050 vrijwel klimaatneutraal zijn. Dit betekent een enorme transitie naar duurzaamheid. Tijdens mijn afstuderen heb ik onderzoek gedaan naar ‘Climate Change Mitigation in Residential Real Estate Development’, met als hoofdvraag wat investeerders/ontwikkelaars drijft om te investeren in duurzaamheidsmaatregelen en wat het verdienmodel daarachter is. Veel investeerders/ontwikkelaars gaven destijds aan weinig druk te voelen vanuit de markt en/of overheid om hierin te investeren. Gezien de toename van de vraag naar logistieke ontwikkelingen met een Breeam certificering, is het belang van duurzaamheid in de markt zichtbaar.

Must-see: Chicago Riverwalk, tal van gezellige plekjes en een top uitzicht over de stad.

Grootste kans voor vastgoedprofessionals: Steeds meer buitenlands kapitaal dat in Nederland een weg zoekt.

Grootste bedreiging voor de vastgoedsector: Vanuit een makelaarsperspectief, een transparante vastgoedmarkt.

Mijn grootste succes: Het succesvol afronden van mijn onderzoek in Amerika. Het was een behoorlijke uitdaging om bij verschillende vastgoedpartijen informatie te winnen over hun besluitvorming, als je werkt bij de grootste concurrent.

Ik zou mij willen ontwikkelen in: Corporate finance, en dan met name transactie- en financieringsstructuren binnen beleggingsfondsen.

Ik heb het meest geleerd van: De bouw van the Lyric, een mixed-use ontwikkeling met o.a. horeca, appartementen, kantoren en winkels, in het Centrum van Madison (WI). Tijdens mijn afstudeerstage ben ik nauw betrokken geweest bij deze bouw en heb ik in een aantal maanden mee mogen werken aan zowel het finetunen van het ontwerp als de oplevering van fase 1. Deze werkzaamheden in combinatie met de Amerikaanse bouw- en werkwijze, waren een top ervaring.

Als ik vragen heb over mijn vakgebied raadpleeg ik: Collega’s!

Favoriete apps: Whatsapp, Spotify & Flitsmeister

Laatst bezochte evenement: Zomer Park Feest (privé) en een business trip naar Hamburg met New@JLL (zakelijk).

In mijn vrije tijd: Tijd met vrienden en familie! Zo gaan we vaak naar Antwerpen of Düsseldorf, waar we een paar favoriete restaurantjes hebben. Verder ben ik lid van de Young Business Club van VVV en bij iedere thuiswedstrijd te vinden.

De belangrijkste bron van vastgoednieuws is voor mij: Mijn collega’s van het Industrial & Logistics team, Vastgoedmarkt en PropertyNL.

Transportmiddel: Auto & Vespa

Vrijmibo: Ik woon in Venlo en op vrijdag zitten we graag bij Beej Benders, een gezellige versmarkt waar je héérlijk kunt borrelen!

Foto's

Reageer op dit artikel