nieuws

Rising Star: Jan Ruttenberg

Loopbaan

In deze rubriek stelt een jong talent in de vastgoedsector zich voor aan de hand van een aantal vragen. Onze Rising Star van deze week is Jan Ruttenberg van Cushman & Wakefield.

Rising Star: Jan Ruttenberg
Jan Ruttenberg Foto: Roy Beusker

Naam: Jan Ruttenberg

Leeftijd: 26 jaar

Opleiding: Master Management in the Built Environment aan de TU Delft

Ik ben: Taxateur bij Cushman & Wakefield met specialisatie zorgvastgoed. Daarnaast komen er ook regelmatig grondontwikkelingen en exploitatiegebonden vastgoedobjecten zoals tankstations voorbij.

Waarom vastgoed: Ik ben in Delft gaan studeren om architect te worden. Tijdens mijn studie kwam ik erachter dat alle processen om gebouwen heen minstens zo interessant zijn als het ontwerpen ervan. Zowel de sociale als financiële aspecten in deze processen zijn erg boeiend.

Het mooiste vastgoedobject: Therme Vals in Zwitserland, ontworpen door Peter Zumthor. Helaas heb ik het nog nooit in het echt gezien, maar dat gaat zeker gebeuren. De Villa Vals van Bjarne Mastenbroek ligt overigens in hetzelfde dorp; ook een interessant gebouw.

Het lelijkste vastgoedobject: Bedrijfshallen in het algemeen. Het is jammer dat er normaliter weinig aandacht wordt besteed aan het uiterlijk van bedrijfshallen en bedrijventerreinen. De huidige bouwstijl leent zich voor de korte termijn, maar in plaats van dat het wordt vervangen, komt er voornamelijk enorm veel bedrijventerrein bij. Tussen 1996 en 2016 is het oppervlakte met 30 procent toegenomen tot 841 vierkante kilometer.

Mijn hart ligt bij woningen omdat iedereen een huis nodig heeft. Dit geldt ook voor zorgwoningen en -instellingen. Verstedelijking, vergrijzing en verduurzaming gaan de komende jaren tot cruciale strategische vraagstukken leiden voor de overheid en vastgoedpartijen.

Belangrijkste trend: Het toenemend investeringsvolume in vrijwel alle soorten vastgoed. Bij sommige investeringen vraag ik me af of het waarde toevoegt of juist alleen eruit haalt voor eigen gewin.

Must-read: The Fountainhead van Ayn Rand. Aan de hand van de carrière/levensloop van twee architecten zet Rand haar gedachtegoed uiteen.

Dit zien we allen over het hoofd: Wat voor rare gewoontes je al dan niet bewust krijgt aangeleerd. Veel mensen staan iedere dag in de file naar hun werk om daar urenlang achter een bureau te zitten om vervolgens weer terug de file in te gaan. Dat zou toch ook anders moeten kunnen?

Grootste kans voor vastgoedprofessionals: Openheid en samenwerking. Ik ben ervan overtuigd dat het delen van belangen en doelen een (onderhandelings)positie niet hoeft te verzwakken, maar juist kan leiden tot meer begrip voor de ander en daarmee de mogelijkheid biedt om verschillende doelen op een lijn te krijgen.

Grootste bedreiging voor de vastgoedsector: De stijgende bouwkosten van de afgelopen jaren zorgen dat veel (her)ontwikkelingen en renovaties niet of nauwelijks mogelijk zijn. Vooral in aanbodmarkten zoals de grotere steden wordt de situatie nog nijpender.

Mijn grootste succes: Vorig jaar september hoorde ik in dezelfde week dat m’n scriptie was goedgekeurd en dat ik een plekje had veroverd in het Excellence Program van Cushman & Wakefield. Daar heb ik wel even op geproost.

Ik zou mij willen ontwikkelen in: Ik zou graag meer inzicht willen krijgen in de beleidsvorming en beweegredenen van diverse soorten vastgoedpartijen. Op deze manier hoop ik meer begrip te krijgen voor de intrinsieke en financiële waarde van vastgoed.

In mijn volgende functie wil ik: De tijdens mijn studie opgedane kennis combineren met de kennis die ik momenteel opdoe als taxateur.

Als ik vragen heb over mijn vakgebied raadpleeg ik: Ik heb talloze ervaren en gedreven collega’s waar ik de afgelopen anderhalf jaar enorm veel van heb geleerd en die ik iedere dag kan vragen naar hun kennis en ervaring.

Over 5 jaar ben ik: Een stuk meer streetwise in de vastgoedmarkt. De praktijkervaring die ik nu nog wel eens mis, heb ik dan wel. Meer mensen gesproken, meer inzichten opgedaan.

Mooiste functie in het vastgoed: Mij lijkt het heel leuk om een keer van de eerste schets tot de opening van een gebouw betrokken te zijn bij de ontwikkeling ervan.

Laatst bezochte evenement: Ik ben afgelopen jaar namens Cushman & Wakefield naar de Real Estate Career Day in Delft geweest. Daarnaast ben ik kort geleden naar Appelsap geweest met mijn vriendin (10 augustus 2019).

Het opvallendste bericht van de afgelopen maand: Het Lloyd Hotel dat is verkocht voor 44 miljoen euro. De hotelstop in Amsterdam begint duidelijk z’n vruchten af te werpen, zij het op een andere manier dan door de politiek beoogd.

In mijn vrije tijd houd ik mij bezig met: Ik roei een paar keer per week en als het eerste van AFC thuis speelt dan sta ik geregeld langs de lijn.

De belangrijkste bron van vastgoednieuws is voor mij: Vastgoedmarkt.nl en het FD. Daarnaast wordt er op de kantoorvloer uiteraard veel gepraat over vastgoed.

Favoriete gadget: Macbook Pro.

Transportmiddel: Fiets.

Vrijmibo/hangout: Meestal drink ik een paar biertjes met mijn collega’s op kantoor. Als ik daarna nog ergens heen ga, is het meestal ergens rond het Leidseplein.

Reageer op dit artikel