nieuws

JLL: Opmerkelijke transacties 1969-2019

Loopbaan

Bij het 50-jarig jubileum van de internationale vastgoedadviseur JLL zet Vastgoedmarkt veertien opmerkelijke transacties op een rij waarbij JLW/JLL adviseerde.

Rivierstaete (1972)

Rivierstaete 1973, Stadarchief Gemeente Amsterdam

Rivierstaete 1973, Stadsarchief Gemeente Amsterdam

Verhuur kantorencomplex Rivierstaete Amsteldijk namens Hammerson/BOZ te Amsterdam | 27.000 m2 | Het heeft vele jaren geduurd voordat Rivierstaete volledig verhuurd was. Vrijwel alle kantoor vastgoedadviseurs van JLW in Amsterdam hebben het vak in de jaren zeventig geleerd tijdens het verhuren van dit kantorencomplex.

Vijzelstraat 605 (1972)

Vijzelstraat 605, Amsterdam

Vijzelstraat 605, Amsterdam

Verhuur Vijzelstraat 605 Amsterdam voor een toentertijd recordprijs van 240 gulden per m2 namens Chesterfield Ronson Europe Limited (CREL) aan huurder Bank of Tokyo | 5.607 m2.

Bogaard Center Rijswijk (1975)

Bogaard Center, Rijswijk

Bogaard Center, Rijswijk

Aankoop van kantorencomplex Bogaard Center Rijswijk namens British Land van Harry Nefkens | 50.000 m2 | De definitieve onderhandelingen werden afgerond tijdens een non-stop marathonbijeenkomst van ongeveer 72 uur in Rotterdam.

Europoint Rotterdam (1976)

Europoint, Rotterdam

Europoint, Rotterdam

Aankoop Europoint op het Marconiplein voor Gemeente Rotterdam van het Engelse Town & City Properties | Twee gebouwen à 30.000 m2 | Tijdens de bouw stopte de gemeente de metrolijn wat verhuur niet bevorderde. Twee van de drie torens worden getransformeerd tot The Lee Towers.

Tasman-portefeuille (2006)

Hanzelaan 320-328, Zwolle

Hanzelaan 320-328, Zwolle

De overname van de MPC-portefeuille (Tasman genaamd) van MPC Münchmeyer Petesen Capital (MPC) door Breevast en American International Group (AIG) | 99 objecten, 1 miljard | Het begin van het tijdperk dat Private Equity Nederland op de radar kreeg.

Acht rechtbanken (2009/2010)

Rechtbank Rotterdam, Wilhelminaplein 100-125

Rechtbank Rotterdam, Wilhelminaplein 100-125

Aankoop voor de Rijksgebouwendienst van acht rechtbanken incl. Wilhelminahof van een consortium van ING Real Estate Development, MAB Development en twee pensioenfondsen vertegenwoordigd door TKP Investments | Wilhelminahof was met 81.000 m2 destijds één van de grootste complexen van Nederland.

High Tech Campus (2008-2010)

High Tech Campus Eindhoven, foto: Norbert van Onna

High Tech Campus Eindhoven, foto: Norbert van Onna

Verkoop High Tech Campus Eindhoven van Philips aan Marcel Boekhoorn | ruim 450 miljoen euro | 250.000 m2 | De samenwerking tussen verschillende nationale en internationale teams heeft geleid tot een succesvolle transactie van een unieke campus.

De Rotterdam (2016)

De Rotterdam, Rotterdam

De Rotterdam, Rotterdam

Namens een consortium van Koreaanse institutionele beleggers koopt Amundi De Rotterdam van de Rabo Vastgoedgroep | 160.000 m2, 350 miljoen euro | De grootste single asset deal tot dan in het Nederlandse vastgoed. | De eerste deal met Koreanen, het begin van meer Aziatisch kapitaal.

Ring-portefeuille (2014-2017)

Huurwoningen, Rotterdam

Huurwoningen, Rotterdam

De verkoop van de zogeheten ‘Ring’ portfolio van Bouwinvest aan Aventicum in 2014 en de verkoop ervan in 2017 door Aventicum aan Capreit| 849 woningen ter waarde van 170,4 miljoen euro | Beide transacties vormen een startpunt van een nieuw type investeerders in Nederland na de crisis.

Bol.com (2016-2018)

WTC Papendorp, Utrecht

WTC Papendorp, Utrecht

De aanhuur en verbouwing door JLL’s dochteronderneming Tétris van in totaal 33.000 m2 in fases voor Bol.com | Dit kan wel eens de snelste transactie ooit zijn geweest, binnen zes maanden zat Bol.com in een compleet verbouwde nieuwe kantoorruimte.

Fresh Park Venlo (2018)

Fresh Park ,Venlo

Fresh Park ,Venlo

De verkoop van Fresh Park Venlo van Koninklijke Coöperatieve Telersvereniging Zuidoost Nederland (ZON) aan Hines | 110 ha grond, waaronder 25 ha ontwikkelpotentieel, 23 logistieke bedrijfspanden, diverse parkeerterreinen, ruim zeventig huurders | Los van verkoop adviseerde JLL bij de erfpachtstructuur en verkoop van de managementorganisatie.

Delta Lloyd-portefeuille (2018)

Huurwoningen

Huurwoningen

Overname van een omvangrijke woningportefeuille door Vesteda van NN | 6.777 woningen met een totale waarde van 1,5 miljard euro | Voor JLL de grootste transactie aller tijden.

Spark-portefeuille (2019)

Winkelcentrum Heksenwiel, Breda

Winkelcentrum Heksenwiel, Breda

De verkoop van de zogeheten ‘Spark-portfolio’ betreffende acht winkelcentra verspreid over heel Nederland namens Dela vastgoed | De grootste retailtransactie in Nederland van 2019 tot nu toe.

Dit artikel verscheen op 5 september 2019 in de Vastgoedmarkt-special ’50 jaar JLL’

Reageer op dit artikel