nieuws

Hoog Catharijne wint NRW-jaarprijs 2019

Loopbaan

Hoog Catharijne Utrecht heeft de NRW-jaarprijs 2019 ontvangen. Menno Overtoom van Klépierre ontving de sculptuur die bij de prijs hoort uit handen van juryvoorzitter René Vierkant.

Hoog Catharijne wint NRW-jaarprijs 2019
Hoog Catharijne wint NRW-jaarprijs 2019

Het project is nog niet klaar, stelde Vierkant. ‘Net zoals een binnenstad nooit klaar is. Maar nu al heeft Hoog Catharijne de harten van de mensen weer weten te veroveren. Hoog Catharijne boeit en bindt ons al decennia lang. Als bezoeker, bewoner, reiziger, ondernemer, maar zeker ook als vakgenoten. Life of a Mall. Met bewondering kijken we naar het resultaat vandaag. En daarom heeft NRW besloten dat Hoog Catharijne deze bijzondere editie van de dertigste NRW Jaarprijs verdient.’

NRW voorzitter Marrit Laning spreekt van een ‘unieke transitie van een introverte verzamelplaats van verkooppunten naar een harmonieus onderdeel van de binnenstad, met winkels, hotels, kantoren, horeca en woningen. De menselijke maat is teruggebracht. Het nieuwe Hoog Catharijne is daarmee een voorbeeld voor de sector.’

Het winnen van de prijs was een complete verrassing voor Klépierre. Directeur Brigit Gerritse van NRW: ‘Eerder dit jaar hebben we moeten besluiten dat er onvoldoende nominaties waren voor een volledig jurytraject. Ontzettend jammer natuurlijk, juist omdat we dit jaar de dertigste editie zouden uitreiken. Ook Hoog Catharijne had zich uiteindelijk niet aangemeld. Samen met het bestuur hebben we toen in het geheim deze speciale prijsuitreiking voorbereid. Een mooie manier om dit prachtige project in het zonnetje te zetten.’

De belangrijkste betrokken partijen van het herontwikkelingsproject Hoog Catharijne zijn de eigenaar en ontwikkelaar Klépierre en het architectenbureau Stir Architects.

Reageer op dit artikel