nieuws

De langstzittende aanvoerder van JLL in Nederland

Loopbaan

De langstzittende aanvoerder van JLL in Nederland
Joost Captijn

Joost Captijn was managing directeur van JLW/JLL Nederland van 1984 tot en met 2006. ‘Mijn eerste opdracht was de sector Winkels inhoud en vorm geven, een afdeling die slechts uit twee personen bestond. Al na een maand vertrok mijn collega en vormde ik dus aanvankelijk in mijn eentje de sector Winkels van JLW Nederland. Dat heb ik tien jaar gedaan.’ Hij bleef in totaal 29 jaar werken bij JLW/JLL.

Joost Captijn (68) komt in 1977 bij Jones Lang Wootton (‘JLW’) werken en blijft in totaal ruim 29 jaar aan Jones Lang – zoals de onderneming door veel medewerkers destijds vaak werd genoemd – verbonden. Ruim 22 jaar daarvan is hij de managing director van de Nederlandse onderneming.

‘Ik studeerde economie in Amsterdam, maar dat trok me niet zo. Via een advertentie kwam ik op 21-jarige leeftijd terecht bij een makelaardij in Breda, De Koepel, gerund door Jaap Korteweg. Er was begin jaren zeventig nog nauwelijks sprake van een serieuze commercieel vastgoedsector.’ Bij De Koepel leert Captijn het vak, stelt hij zelf.

Inhoud en vorm

‘Via een vriend werd ik gewezen op Jones Lang Wootton dat op dat moment kantoren had in Amsterdam en Rotterdam. Het was Bram de Koning die me aannam. Mijn eerste opdracht was de sector Winkels inhoud en vorm geven, een afdeling die slechts uit twee personen bestond. Al na een maand vertrok mijn collega en vormde ik dus aanvankelijk in mijn eentje de sector Winkels van JLW Nederland. Dat heb ik tien jaar gedaan.’ Hij blijft in totaal 29 jaar bij JLL.

Het succes komt snel en de sector Winkels van JLW groeit flink. Captijn: ‘Na die tien jaar Winkels maakte ik de overstap naar de sector Kantoren. We zaten aanvankelijk op het Jan Willem Brouwersplein 25, nu Concertgebouwplein, in Amsterdam en daarna in het Atrium, op wat nu de Zuidas is, maar wat toen nog weinig voorstelde. Als JLW waren we nauw betrokken bij de ontwikkeling van het WTC, Atrium en Tripolis.’

‘Begin jaren zeventig was nauwelijks sprake van een serieuze vastgoed- sector’

In 1984 wordt Captijn – na het vertrek van De Koning – door de Britse Board van Jones Lang Wootton gevraagd de leiding van de Nederlandse operatie op zich te nemen. ‘Drie jaar later trad ik ook toe tot de Europese Board. De jaren tachtig en negentig waren een periode van enorme groei. Jones Lang werd een echte wereldspeler en al helemaal na de fusie met LaSalle Investments in 1999, waardoor de onderneming niet alleen een Amerikaans beursgenoteerd bedrijf werd, maar ook een nieuwe naam kreeg. Het is ook in deze periode dat wij met de Board de stap hebben gezet naar Centraal- en Oost-Europa en we begonnen met kantoren in Praag en Warschau. Ik ben enige malen uitgenodigd en heb de fusiebesprekingen met LaSalle Investments van nabij meege-maakt.’

Succes

Belangrijker nog dan de globale expansie vindt Captijn het Nederlandse succes van Jones Lang van doorslaggevend belang. ‘We groeiden in korte tijd naar vijf kantoren. Naast Amsterdam en Rotterdam hadden we ook kantoren in Utrecht en Den Haag en vanaf 2000 in Eindhoven. Dat hebben we vooral met Nederlanders gedaan. De meeste Britse expats waren uit de Nederlandse organisatie verdwenen, hoewel een aantal onder wie Simon Brading en Neil Kennedy nog lang bij de Nederlandse operatie betrokken zijn gebleven. De dagelijkse leiding deelde ik lange tijd met Robert van Duyl en ook Thom Dijksman, Karel Abbenes en Eric de Clercq Zubli waren jarenlang mededirecteur. We waren in die jaren – na DTZ – toch de grootste vastgoedadviseur van Nederland. Op een aantal belangrijke terreinen zoals Beleggingen en Winkels waren we duidelijk nummer één.’ Terugkijkend geeft hij aan wat de belangrijkste ontwikkelingen waren die hij als managing director van JLW en later JLL heeft meegemaakt en voor een deel ook heeft mogelijk gemaakt of nadrukkelijk heeft beïnvloed: ‘De professionalisering van de hele sector is in die jaren enorm toegenomen. Als JLW hebben we altijd veel aandacht besteed aan Research en hebben daarmee de marktbewegingen en marktontwikkelingen voor onze klanten goed kunnen bijhouden en analyseren. Wij zijn mede daardoor marktleider en nummer twee in Nederland geworden op onderdelen als Agency, Investments, Property management en Taxaties. Na de fusie met LaSalle Investments kwam daar de belangrijke sector Asset-management bij.’

Megatransactie

Trots is hij nog steeds op de rol van Jones Lang Wootton bij de deal in 1993 bij de megatransactie tussen het Rijk en MBO/ING. ‘Wij hebben toen de deal begeleid met de Rijksgebouwendienst en Nationale Nederlanden – het latere ING Real Estate – over 180.000 m2 aan kantoren en gerechtsgebouwen. Vastgoedmarkt noemde dit het grootste huurcontract voor kantoorruimte ooit in ons land gesloten.’

Canada

Inmiddels woont en werkt Captijn – die bij zijn vertrek als managing director JLL Nederland ook voorzitter was van de Benelux Board en lid van de Europese Board – alweer dertien jaar in Canada, samen met zijn vrouw Barbara. ‘Mijn vrouw is Canadese en ik heb ooit mijn hart verloren aan haar en haar land. Ik ben na mijn vertrek uit Nederland in Toronto verder gegaan met beleggingsactiviteiten en het land en de economie daar is booming. Bij mijn vertrek in 2006 schatte ik het groeipotentieel van Canada in als enorm en dat is uitgekomen.’

Jones Lang LaSalle speelt in zijn huidige werkzaamheden geen rol, maar zijn liefde voor de vastgoedadviseur is er niet minder op geworden. ‘Bij mijn vertrek uit Nederland is mij gepolst om iets voor JLL te blijven doen in Canada, Zwitserland of Zuid-Afrika. Ik heb nee gezegd. Natuurlijk volg ik de ontwikkelingen bij JLL internationaal en in Nederland nog steeds, maar op afstand. Met een aantal van mijn voormalige collega’s heb ik nog contact, maar verder heb ik het hoofdstuk JLL voorgoed afgesloten. Hoewel ik nooit zal ontkennen, dat het een fantastisch bedrijf is geweest, met geweldige collega’s. Dat Eric Heijkoop en Eric de Clercq Zubli na mijn vertrek de taken van Van Duyl – die overigens een jaar voor mij terugtrad – en van mij mochten overnemen, heb ik altijd als een bevestiging gezien dat wij met JLL Nederland op de goede weg waren. Bij mijn vertrek had ons kantoor zich duidelijk op de tweede plek op de Nederlandse ranglijsten met vastgoedadviseurs gehandhaafd, direct na thuisspeler DTZ Zadelhoff.’

Dit artikel verscheen op 5 september 2019 in de Vastgoedmarkt-special ’50 jaar JLL’.

Foto's

Reageer op dit artikel